Усложнена е метеорологичната обстановка в цялата страна. В областите Смолян

...
Усложнена е метеорологичната обстановка в цялата страна. В областите Смолян
Коментари Харесай

Вижте каква е пътната обстановка в страната към 10 часа

Усложнена е метеорологичната конюнктура в цялата страна. В областите Смолян и Кърджали е разгласен червен код за мощен снеговалеж. Там се чакат мощни снеговалежи и снежна завивка към 40 см.

В цялата останала част на страна кодът е оранжев. В равнинните елементи ще има умерени, в планинските региони и мощни снеговалежи. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище има в действие и оранжев код за рисково ниско температури. Там ще бъде доста студено, а дневните температури се чака да бъдат негативни.

До 08.00 часа най-вече сняг е валяло в Кюстендил със снежна завивка от 22 см. На последващо място са: Враца със снежна завивка от 19 см, София и Видин – 17 см, Монтана – 15 см, Оряхово – 14 см, Свищов – 13 см, Стара Загора – 11 см, Русе – 10 см. В източната част на страната към момента покривката е по-тънка, а в югоизточните към момента няма. Навсякъде в страната ще има превалявания.

В Сливен и Бургас междинната скорост напразно е 24 м/с с пориви до 28 м/с. По Северното Черноморие в Шабла и Калиакра междинната скорост е 12 м/с с пориви до 18 м/с. Във Варна е по-спокойно – 7 м/с. В Оряхово вятърът е 17 м/с с пориви до 20 м/с, в Русе – 14 м/с с пориви до 20 м/с, в Свищов – 12 м/с.

Републиканска пътна мрежа:

Поради снегопочистване, снеговалеж и снегонавяване краткотрайно е лимитирано придвижването на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета:

през проходите Пампорово, Рожен и Превала и по пътя Девин – Михалково;

през прохода „ Печинско “;

в сектора Пазарджик - София в посока София на Автомагистрала "Тракия ";

в сектора Ябланица - София в посока София на Автомагистрала "Хемус ";

в сектора от км 5 до км. 10 в посока Перник на Автомагистрала "Люлин ";

по път I-1 Ботевград – Мездра;

по път I-6 София – Карлово;

път III-1801 Перник – Голямо Бучино;

по път I-1 Видин – Монтана;

по път II-37 Батак – Доспат;

по път I-1 Видин – Монтана;

по път I-5 Русе – Бяла;

по пътя Русе- Разград- Шумен;

по път III-866 Девин – Кричим;

по път II-52 Никопол – Лозица;

по път Белово-Юндола.

Временно е лимитирано придвижването за всички транспортни средства по път II-86 Асеновград – Смолян заради мощен снеговалеж и снегопочистване.

Всички коли над 12 тона да се движат наложително с вериги по III-208 Айтос – Ябълково.

Велико Търново:
Проходими при зимни условия са главните пътни артерии в регионалния център. Настилките на всички места в града са заснежени и се обработват и опесъчават. Времето е облачно, превалява слаб сняг. Трафикът при започване на първия работен ден за седмицата е извънредно натоварен. Движението тук-там е затруднено, заради недобре почистени сектори. От КАТ „ Пътна полиция “ молят водачите да карат деликатно и със съобразена скорост.

Обстановката в по-голямата част от региона е усложнена. Първокласните пътища са почистени, в този момент се работи по второкласната и третокласна пътна мрежа. На доста места към момента има валежи и това основава спомагателни проблеми при обработката на настилките.

Видин:
На територията на Видин стопират прекосяването на тежкотоварните коли. Тежкотоварните камиони, които влизат в страната през граничен пункт „ Дунав мост 2 “ биват пропускани през пункта и по-късно се отбиват на подобаващи места, като задачата е да не затрудняват придвижването по пътищата в региона. Пътната конюнктура в региона е тежка, 34 машини работят по почистването на снега, почистването е почнало още през вчерашния ден към 16 часа. Затворен е пътят сред селата Бранковци и Раковица.

5 см. е снежната завивка в Кула. Затворени са две пътни прави от разклона за село Бранковци до село Раковица и от град Грамада за село Милчина лъка. Почистен е пътят за граничен пункт „ Връшка чука “, почистването на пътища на територията на общините Кула, Макреш и Грамада се затруднява от снегонавявания, които се образуват от мощните ветрове.

Габрово:
Около 10 см е снежната завивка в област Габрово. Пътищата са проходими при зимни условия, обработват се и се опесъчават, само че тук-там има снегонавявания, които затрудняват придвижването. Снеговалежът в района продължава и към този час. На прохода Шипка също вали сняг. Там настилката е почистена и опесъчена. Остава в действие възбраната за товарни коли над 12 тона. Пътищата от Габрово към градовете Севлиево, Трявна и Дряново също са почистени и проходими при зимни условия. Отсечката, която води към курортен комплекс Узана също в обикновено за сезона положение.

Пазарджик:
Проходими при зимни условия са пътища в област Пазарджик. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави, по високите и усойни места на Родопите и Средногорието – заледени, само че обработени и опесъчени. Слаб сняг вали в целия район. Затворен за товарни МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета е пътя Белово-Юндола. Въведено е ограничаване и на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е неразрешено придвижването на товарни коли с тегло над 10 тона. Определеният обходен маршрут е през село Звъничево – Септемврийски ханчета – град Септември – село Бошуля. В Родопската част на региона има заплаха от падащи камъни. Тя е най-голяма по направленията Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Гара Костандово и Белово – Юндола.

Пловдив:
Сняг вали в Пловдивска област, пътищата са проходими и се почистват непрекъснато. Забранено е придвижването на МПС над 12 тона в Софийска и Смолянска област, Подбалкански път I-6. От Областно пътно ръководство приканиха пловдивчани да не потеглят на път по този сектор. Остава повишена заплахата от образуването на свлачища по пътищата в планинските региони, изключително по правите Югово-Лъки, Бачково-Нареченски бани.

В Пловдив тапи се образуват по булевардите „ Цар Борис III Обединител “, „ Христо Ботев “, „ Шести септември “, „ Руски “, „ Пещерско шосе “, както и по входно-изходните артерии на града.

Смолян:
Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян. Навсякъде в региона вали сняг, снежната завивка е сред 10 и 20 см. Ограничено е придвижването на коли над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по всички пътища в област Смолян поради снегопочистване. Цялата налична техника е на терен и всички пътища се почистват и опесъчават. Поради ограничен габарит на пътя през целия зимен сезон остава в действие ограничаването за придвижване за МПС над 12 тона без ремаркета и полуремаркета по пътя Лъки – Рожен. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава лимитирано за МПС с тегло над 10 т, заради проваляне и притеснение на една от пътните ленти. Заради проваляне на каменна подпорна стена придвижването сред селата Кошница и Могилица се реализира в едната лента. И двата сектора са обозначени с пътни знаци.

В Смолян вали сняг, снежната завивка е към 10-15 см. Пътните настилки наврякъде в града са заснежени. Автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „ България “ и входно-изходните артерии на града.

Областният шеф на област Смолян, в качеството си на ръководител на Областния спешен щаб, е изпратил инструкции до членовете на щаба за подготвеност при вероятно привеждане в дейности на оперативния проект при бедствия.

Сливен:
Около 100 км/ч е достигала скоростта напразно през миналото денонощие. Снежната завивка в планинската част на общината – към селата Стара река, Зайчаре, Божевци, Градско, Бяла, Изгрев и Въглен, е с дебелина 10 - 15 см. В региона на селата Ичера и Раково снежната завивка е до 3 - 4 см. В тази част на община Сливен са доставени самун и други артикули от първа нужда. В равнинната част преваляванията са по-слаби, което дефинира и дебелината на снежната завивка – до 2 - 3 см. Пътищата са проходими при зимни условия. Екипите на сдружението по зимно поддържане работят. Ток и вода има на всички места. На дежурния телефон на Община Сливен няма получени сигнали.

Стара Загора:
Снежната завивка в старозагорско е към 7-8 см, а тук-там е повече от 10 см. Сняг в региона вали от през вчерашния ден и продължава да вали сега. Пътищата в старозагорска община са проходими при зимни условия. След снеговалежа през нощта напъните на службите по почистването са ориентирани към премахване на снежната завивка до асфалт.

Общинската пътна мрежа се почиства от 12 машини на PSI, а в града на терен са 9 автомобила на „ Грийн партнърс “.

Хасково:
Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничавания. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в региона на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград трансферира слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е дъждът и там. Вятърът на всички места е мощен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се ускори денем.

Шумен:
Сняг вали на територията на цялата област. Има навявания, снежната завивка е 15 см. Температурата на въздуха е минус 9 градуса. 37 машини са работили през нощта.

Каква е пътната конюнктура в София може да научите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР