Ускоряване на икономическия растеж, намаляване на безработицата и инфлацията, както

...
Ускоряване на икономическия растеж, намаляване на безработицата и инфлацията, както
Коментари Харесай

В проектобюджета на Гърция се предвижда БВП да бъде над 238 млрд. евро

Ускоряване на икономическия напредък, понижаване на безработицата и инфлацията, както и непрекъснати ограничения за поддръжка на стойност над 1,6 милиарда евро се плануват в плана на новия държавен бюджет на Гърция за 2024 година, заяви гръцката национална телевизия ЕРТ.

Летвата на растежа е сложена на 2,3 % за тази година по отношение на първичните прогнози за 1,8 %, до момента в който за 2024 година се планува ускоряване до 3 % посредством обществени и частни вложения, които се чака да набъбнат от 8,3 % през тази година на 12,1 % през идната.

Според плана увеличението на брутния вътрешен артикул (БВП) ще бъде значителено, защото в безусловно изражение ще надвиши 235 милиарда евро. Очаква се Фондът за възобновяване да има принос с 1,7 процентни пункта към темпа на напредък в композиция с нарастването на износа на 6,3 % за 2024 година от 2,7 % през 2023 година

Допълнителен подтик на растежа се планува да бъде даден от възобновяване на нивата на вложенията, усилване на основните промени и подсилване на туристическия поток. 

По отношение на инфлацията се чака спад на хармонизирания показател на към 4 % вместо в началото заложените 5 %, с цел да може през 2024 година да спадне до 2,4 %.

Целта за финансовия резултат на страната остава неизменен с примитивен остатък от 0,7 % от Брутният вътрешен продукт през тази година и 2,1 % през 2024 година

На фона на тазгодишните пагубни естествени бедствия за първи път се планува в бюджета да има специфичен запас от 600 млн. евро за справяне с вредите от естествени феномени с изключение на постоянните 1 милиарда евро.

Проектобюджетът планува безработицата да намалее от 11,2 % през тази година до 10,6 % през 2024 година въз основата на методологията за проучване на работната мощ и до 9 % съгласно националните сметки.

Националният дълг до края на тази година се чака да спадне до162,3 % от Брутният вътрешен продукт, а до края на 2024 година - до 150 % от Брутният вътрешен продукт.

Някои други съществени ограничения, които са планувани в плана за нов бюджет, са увеличение на заплатите на държавните чиновници с бюджетни разноски от 550 млн. евро, увеличение на пенсиите на стойност 400 млн. евро, понижаване на имуществения налог за здания, които за застраховани за земетресение, пожар и наводняване с разход от 30 млн. евро.

Проектобюджетът ще бъде импортиран от държавното управление в Народното събрание през днешния ден.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР