Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството.

...
Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството.
Коментари Харесай

ББР: Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството

" Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички ограничения на държавното управление. Банката е мобилизирала целия си запас, с цел да даде най-хубавите решения. 1,7 милиарда евро сме договорили по интернационална линия на банките за развиване. Ние сме главен сътрудник на европейския капиталов фонд. " Това сподели изпълнителният шеф на Българска банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев на специфичен брифинг.
Банката през годините не беше доста известна в обществото. Заради рецесията, в която се намираме болести COVID-19, банките за развиване като нашата стават изключително значими, добави още той. 
" Програмата, която през днешния ден обявихме ще засегне главно микро предприятия и компании ", посочи той. Става дума за независима стратегия на банката.
Припомняме, че по-рано през днешния ден Българската банка за развиване разгласи, че открива нови стратегии в поддръжка на бизнеса, обиден от пандемиятa от COVID-19.
Инициативата добавя програмата на държавното управление и обгръща браншове, които досега бяха изключени в обсега на държавната помощ. Финансовият запас ще бъде ориентиран към най-засегнатите браншове от пандемията - търговия на дребно, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно обучение в частния бранш, артистична и креативна активност, спортни действия, действия по образуване на конгреси и изложби.
Първата стратегия е с гаранция от Европейския капиталов фонд и ще се ръководи от дъщерното сдружение на ББР - Микрофинансираща институция /МФИ /ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат активността си и да запазят работни места. МФИ ДЖОБС ще отпуска заеми за оборотни средства и кредитни линии. И по двата типа заеми оптималният размер е до 48 800 лева с до 2 години гратисен интервал.
Срокът за погасяване на оборотните заеми е до 36 месеца, а на кредитните линии - до 60 месеца. Подаването на претенции за заем може да става и напълно по електронен път на формалната интернет-страница на институцията.
За гласуваните от държавното управление 700 милиона лв., от тях 500 милиона лв. ще се употребяват за гарантиране на заемите. Тези пари няма да се отпускат непосредствено от ББР. Кредитополучателите би трябвало да знаят, че това могат да създадат във всяка една от комерсиалните банки в България.
" Всякакви подправени вести и популистки пояснения, които се употребяват сега, за да се нападна държавното управление, че една ли не има благоприятни условия за корист, това са зловредни подправени вести ", сподели Стоян Мавродиев.
ББР само ще прави банкови гаранции, тези пари няма да бъдат пари които ще се раздават непосредствено на хората, сподели Стоян Мавродиев.
По думите му " всеки един нуждаещ се би трябвало да се обърне към мрежата от търговски банки, където ще получи пакет от документи въз основата, на които ще могат да кандидатсват за тези безхиливени заеми до 1500 лева Това ще бъде реалност до 2 -3 седмици ще бъде реалност. "
„ Започвам да се учудвам от нездравото предпочитание на избрани кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в прецедентна обстановка, при която доста бизнеси и семейства са на ръба. Не съм сюрпризиран от отрицателния прочит на всяка договорка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз към този момент не броя какъв брой пъти ни желаят оставките. Това очевидно стана конвенционален инстикт за избрани политически партии. Важно е да се знае, че ББР работи непрекъснато и в къси периоди успяхме да изготвим своите стратегии. Нашата лична стратегия, която покрива браншове, които не са обхванати от ограниченията на държавното управление, т.е. ние го подкрепяме. Намирам за деструктивно да се мисли в друга тенденция сега. Търсят се измислени и подправени кавги, които пречат на работата на институциите и основават стрес и напрежение в хората. Постоянно се внушава, че даваме огромни заеми на бизнеса ", изясни Мавродиев и изброи какъв брой и какви заеми е отпуснала ББР на дребните и междинни предприятия.
Българските банки са добре капитализирани и работят транспарантно, добави той.
Той добави, че облагата на ББР за 2 години е нас 75 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР