Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на

...
Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на
Коментари Харесай

Коранът влиза в детските градини и началните училища в Турция

Усилията на турското министерство на образованието да подчинят учебните заведения на религията към този момент обгръщат и началния стадий, районните мюфтийства и локалните просветни дирекции подписаха протоколи за взаимната си работа.

В новата тактика за образованието е планувано ислямът да бъде наложителен предмет в 4-и клас, само че с подписаните протоколи по места в цялата страна възрастта на обхванатите деца слиза до 4-годишните, оповестява БГНЕС. В протоколите е маркирано, че те са ориентирани към предучилищното и началното обучение за духовното и културно развиване на учениците.

Мюфтийствата ще обезпечават преподаватели за наложителното образование по религиозна просвета и нравственос. В документите се показва и нормативът – в началното учебно заведение по 6 часа седмично, в 2-и и 3- и клас ислямът ще се учи като свободно избираем предмет по 2 часа в седмицата.

Планират се тематични екскурзии на децата до джамиите, а учещите интензивно Корана ще получават специфични награди от школските шефове. Предвидена е и опция на родителите да избират дали детето им ще учи исляма.

„ Според подписания протокол за съдействие сред районната дирекция по образованието и мюфтийството в Анталия се възнамерява децата на възраст от 4 до 6 години да учат Коран. Сложете отметка на квадратчетата съгласно желанието си и посочете имената на ученика “, гласят инструкциите на анкета, популяризирана в Анталия, в която родителите би трябвало да отговорят с „Да“ или „Не“ на въпроса дали желаят децата им да бъдат включени в религиозното образование.

Интензивно се усилва и броят на детските градини, обвързани с Дианета (дирекцията по вероизповеданията с сан на министерство в Турция), които се назовават „религиозна ясла“. Миналата година питомците в тези градини бяха 1,7%, а през тази те се усилиха до 3,6%.

Държавата финансира построяването на джамии във всичките над 80 университети на територията. Планът е оттук насетне всеки квартал с население от 5 000 души /досега изискването беше за 50 000 души/ да разполага с набожен учебен център.

Проектът планува мощно ограничение на проучването на Ататюрк и кемализма, еволюционната доктрина на Дарвин дефинитивно изпада от часовете по биология.

Този план бе персонално утвърден и подписан от Реджеп Ердоган. Докато през 2002 година гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 възпитаници, през 2017 година 517 000 деца се образоват в 1 408 междинни духовни учебни заведения, а повече от ясно е, че броят им ще пораства.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР