„Усилията на Европейската комисия и държавите членки трябва да бъдат

...
„Усилията на Европейската комисия и държавите членки трябва да бъдат
Коментари Харесай

Заместник-министър Момчил Неков: Усилията на ЕК и държавите членки трябва да се фокусират в посока гарантиране на продоволствената сигурност



„ Усилията на Европейската комисия и страните членки би трябвало да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 24 май в Брюксел, Белгия, по време на полемика за положението на селскостопанските пазари вследствие на нашествието в Украйна.

Той уточни в изявлението си, че България е обезпокоена от продължаващото покачване на цените през последните месеци на главните селскостопански и хранителни артикули под въздействие на покачващите се разноски за произвеждане, като данните за страната демонстрират повишаване на цената на хлебната пшеница с близо 68% по отношение на предходната година по това време, на царевицата за зърно – с 55%, а тази на слънчогледа – с съвсем 63%. „ Цените на торовете са се покачили три до четири пъти по отношение на миналогодишните си равнища. Производството в отглеждане на животни се свива в дълготраен проект, а добавената стойност непрекъснато пада “, уточни заместник-министърът.

Момчил Неков добави, че през последните месеци така и така текат инфлационни процеси, а разстройствата на пазарите в следствие от войната в Украйна будят терзания, от една страна, за обезпечаването на хранителни артикули на налични цени за българските консуматори, а от друга – за икономическите резултати на земеделските стопанства.

„ В тази тежка обстановка напъните на Комисията и страните членки би трябвало да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност. Запазвайки валидността на задачите на Зеления пакт и произлизащите от него стратегически документи, считаме, че в кратковременен проект те следва да бъдат деликатно преосмислени през призмата на гарантирането на задоволително храни на налични цени за всички жители на Европейски Съюз и запазването на конкурентоспособността на европейските фермери “, сподели Момчил Неков.

Съветът на министрите на земеделието разиска на изводи по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически метод към развиването на имунизацията като допълващ инструмент за профилактика и контрол; обмени отзиви по идната на 12 – 15 юни 2022 година в Женева 12-та министерска конференция на СТО; Диалога по отношение на бъдещето на опазването на почвите в Европейски Съюз и неговия капацитет да способства за задачите на Европейския зелен пакт; Съобщение на Комисията за План за деяние по отношение на " Линии на взаимност " сред Европейски Съюз и Украйна за улеснение на износа от Украйна на аграрни артикули и двустранната търговия. България поддържа информация от делегацията на Румъния за сложното състояние на бенефициентите, изпълняващи планове, финансирани от ЕЗФРСР, вследствие на нарастване на цените на материалите/разходите

На срещата на земеделските министри бе показана информация от делегацията на Германия за съкращаване на използването на торфен хранителен субстрат в градинарството. В тази връзка заместник-министър Неков уточни, че страната ни кардинално поддържа самодейността на Германия за съкращаване използването на торфен субстрат и потребление на други различни заместители на торфа, само че би трябвало да бъдат налични на налична и рационална за българските производители цена.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР