Усилени ремонтни дейности текат в София през последните няколко дни,

...
Усилени ремонтни дейности текат в София през последните няколко дни,
Коментари Харесай

Площадите в София ще се освобождават от паркиралите коли

Усилени ремонтни действия текат в София през последните няколко дни, откакто дъждовете стопираха. Вече са запълнени дупките, които се отвориха след зимата по улиците, по които се движи градският превоз. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от БГНЕС.

„ Вече започваме да влизаме и в кварталите, по-основните квартални улици, а на по-късен стадий в дребните квартални улици по поръчки на районните кметове . Надявам се тази година да успеем да свършим повече работа, тъй като заложените средства са повече от която и да било друга година. Разбира се няма да успеем да ремонтираме всички улици в кварталите, само че съществени и повече ще се опитаме”, изясни кметът.

В края на месец май, когато се чака да намалее трафикът и дребните възпитаници да спрат да вървят на учебно заведение, ще стартира и реализирането на огромните инфраструктурни планове в София.

„ Дотогава обаче приготвяме да стартираме към този момент и най-ключовата реорганизация за тази година, която е цялостната реорганизация на ул. „ Граф Игнатиев”, дружно с пл. „ Славейков”, пл. „ Гарибалди” и градината на „ Св. Седмочисленици”. Знаете там ще останат трамвайните линии, само че цялата улица ще бъде напълно пешеходна зона споделена с трамвайното движение”, сподели Фандъкова.

Тя добави още, че преди този момент „ Софийска вода” ще подмени канализационната система, която не е ремонтирана откогато е построена преди 100 години. Столичният кмет разгласи, че към този момент е определен изпълнителят на плана, който ще работи по подмяната на настилките. Дава информация и за останалите планове, които ще се изпълнят през тази година.

„ Вече завършваме процедурите и по другите основни обекти. Подмяната и реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. „ Цар Борис III” и ул. „ Каменоделска”. Това са планове, част от финансираните планове по Оперативна програма „ Региони в растеж”. Подготвяме приключването на разширението на сектора от бул. „ Тодор Каблешков” и кръстовището на бул. „ Цар Борис III”, описа градоначалникът на София.

Въпреки че общината има цялостна подготвеност да стартира работа в сектора, това ще стане през лятото, тъй като кръстовището е натоварено, акцентира Фандъкова. Плановете на общината е в идващите години трафикът от града да бъде изнесен в периферията.

„ Подготвяме процедурата за разширението на бул. „ Тодор Каблешков” в сектора от бул. „ България” до „ Костенски водопад”. Това също е основен сектор. Всъщност нашата цел е в идващите години да успеем да изградим, към този момент след привършване на отчуждителните процедури огромен сектор от вътрешния кръг на София. Това също е значима мярка за подобряването качеството на атмосферния въздух и извеждане на придвижването в покрайнините на града”, добави още тя.

В идващите години по бул. „ Тодор Каблешков” ще тръгне и трамвай. Трасето ще се построява поетапно и ще се намира в средата на булеварда. Според столичния кмет той ще облекчи сензитивно придвижването в региона. Фандъкова подчертава и на планове, които въпреки и да не се извършват напълно от Столичната община са значими за развиването и придвижването в града.

„ Най-важните планове – разширението на софийския околовръстен път. АПИ към този момент разгласи процедурата за избор на реализатор за сектора от Южната дъга от кв. „ Младост” до Автомагистрала „ Тракия”. Надявам се до края на годината да има определен реализатор и да стартира това извънредно значимо за града уголемение. В същото време завършваме проектирането на най-тежкия сектор от бул. „ Бъкстон” до Автомагистрала „ Люлин”. На стадии ще се построява. Имаме доста тежки отчуждителни процедури, тъй че там също работим усилено”, добави кметът.

Предстои да се освободят площадите от паркиралите коли в града.

„ Това е в действителност моето желание да освобождаваме последователно знаковите площади на града. Това са и рекомендациите на водещите европейски архитекти- експерти, които каним с цел да ни оказват помощ в развиването на нашия град. В момента приготвят освобождение на пръстена с паркирани коли към паметника на Цар Освободител. Знаете там са на три пръстена. Първият последователно ще освобождаваме, с цел да може въпреки всичко да привикват и хората и водачите и да могат да намират други възможности, тъй че вътрешният пръстен чакам до няколко дни да бъде освободен”, разгласи Фандъкова.

А след реконструкцията на площад „ Св. Ал. Невски” от там ще бъдат махнати две от дъгите, върху които в този момент стопират коли. Поетапното освобождение ще продължи и на други места в града, увери столичният кмет, само че преди този момент би трябвало да се намерят други възможности за паркиране.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР