Усетили полъх, напомнящ за студената война, сред засилващи се националистически

...
Усетили полъх, напомнящ за студената война, сред засилващи се националистически
Коментари Харесай

Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Усетили лъх, напомнящ за студената война, измежду засилващи се националистически настройки, Германия и Европа означават тази седмица 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена в тежка атмосфера, надалеч от очакванията, които бе породило сриването на Желязната завеса.

В унисон с повелята на времето Германия е подготвила минимална политическа стратегия за честванията, чиято кулминационна точка се чака в събота, написа Франс прес.

Преди 10 години - за двайсетгодишнината от рухването на Стената на 9 ноември 1989 година, водачи от цялата планета, в това число от четирите съюзнически сили във Втората международна война, дойдоха тук, с цел да повалят една стена-макет пред Бранденбургската врата в Берлин.

Целта бе да се покаже, че времената на зидовете и оградите дефинитивно са минали в историята.

В събота няма да има огромни жестове - времената постановат съвестност. Още повече че политическият климат в Германия е поляризиран повече отвсякога поради изборните триумфи на антимигрантската последна десница, по-специално в някогашната комунистическа Източна Германия. Те са образно удостоверение за политическата бездна, разделяща и след 30 години двете елементи на страната.

Едноседмична поредност изложения и концерти стартира от понеделник в Берлин, с цел да се означи събитието на самото място - сцена на революцията от 1989 година, която опустоши режима.

Централна Европа

Канцлерът Ангела Меркел ще приказва в събота сутринта в "параклиса на помиряването ", повдигнат край тогавашната Берлинска стена. Наред с ръководителите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария тя ще изтъкне "приноса на страните от Централна Европа за мирната гражданска война " от 1989 година

Надвечер ще я смени президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който ще произнесе тирада пред Бранденбургската врата; след това ще има огромен концерт.

"Германското единение е подарък за Германия от Европа в края на едно столетие, когато германците са предизвикали непредставими премеждия на този континент ", уточни шефът на немската дипломация Хайко Маас.

За събитието счита да дойде и американският му сътрудник Майк Помпейо. През 1989 година той е служил като боец на междугерманската граница.

При все това "повеят на смяната ", преобладавал преди 30 или даже преди 5-10 години, през днешния ден "вече е неосезаем ", изяснява заместник-кметът на Берлин по културата Клаус Ледерер.

Градът ще уважи годишнината, само че "ние сме си мечтатели ", прибавя служителят - политик от немската радикална левица, и загатва няколко имена: "Тръмп, Болсонаро, Брекзит ".

Падането на Стената и на Желязната завеса, разделяли следвоенна Европа, вдъхна тогава очаквания за ера на разведряване и единение, за разоръжаване и навсякъде разпространяване на либерално-демократичния модел. Но през днешния ден наподобява вятърът се е обърнал.

Нова студена война?

Границите се завърнаха. Европейският съюз упреква страни, освободени преди 30 години от комунистическия капак - като Унгария и Полша, че през днешния ден слагат още веднъж под въпрос правовата страна. Националистическата сексапил се прокрадва на всички места в публичните настройки.

А в геополитически проект "студената война се завръща ", само че "по-различна " този път, предизвести предходната година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, защото "механизмите и защитните перила, ограничавали в миналото рисковете от ескалация, наподобява към този момент не съществуват ".

Съединени американски щати да вземем за пример се отдръпнаха от контракта за разоръжаване ДРСМО (предвиждащ очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, б. пр.), подписан по време на студената война, отваряйки път за нова оръжейна конкуренция, ориентирана против Русия, забиваща жалони на всички места, откъдето се изтеглят Съединени американски щати - примерно в Близкия изток, само че най-много в Китай.

Съответно американският Държавен департамент съобщи във връзка визитата на Помпейо, че ще се разисква "нуждата от засилена интервенция заради възходящата опасност от страна на Русия и Китай ".

Последният руски президент Михаил Горбачов, към момента известен в Германия, тъй като приготви почвата за рухването на Стената, напълно не е оптимистично надъхан 30 години по-късно.

"Световната политика се носи по изключително рисково наклон ", предизвестява той в последната си книга под формата на политическо наследство. /
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР