Усещането в момента поне за мен и моите колеги е

...
Усещането в момента поне за мен и моите колеги е
Коментари Харесай

Валентин Радев: Напускам с тъга

" Усещането сега най-малко за мен и моите сътрудници е за добре свършена работа ". Това сподели пред камерите на Българска национална телевизия към този момент някогашният министър на вътрешните работи Валентин Радев. " Напускам с двойнствено чувство. С горест несъмнено, в известна степен и с това, че постоянно остава нещо незавършено ", добави Радев. И изясни кое тъкмо е незавършеното – структурната промяна, която е развой и не е имало по какъв начин да стане за къс интервал от време като година и четири месеца. " Това, в случай че съумеят да продължат, ще бъде доста добре ", пожела си той.

" Исках да направя това, което го виждах в Министерството на защитата – да се фокусираме върху хората, върху това всеки един чиновник да бъде обезпечен и да мисли единствено за това, което му е работата, да обезпечава сигурността на хората ”, добави той. Според него Министерството на вътрешните работи дава отговор за прекомерно доста неща и това би трябвало да бъде преподредено. За образец даде пътнотранспортните катастрофи, за които би трябвало да дава отговор и Министерството на превоза. В тази връзка стигна и до тежката злополука с рейс край Своге, при която починаха 17 души, в резултат на която се стигна и до неговата оставка.

" Трагедията край Своге. Това някак си преля чашата, това не трябваше да се случва. Разбира се това не сме го желали. Борехме се непрекъснато с пътнотранспортните катастрофи и в действителност, и преди съм казвал, броят на жертвите понижава. Всеки един би трябвало да усеща виновност за случилото се, всеки един на тези постове, които отговаряме за това. И освен трите министерства. На последно място дори е Министерство на вътрешните работи. Не мога да предпоставям кой тъкмо носи виновност – постоянно има индивидуален фактор – може би автомобила, може би пътищата. И най-после идва контролния орган. Ние сме създали наставления, само че явно не сме могли да създадем всичко ”, посочи някогашният министър.

Относно самия акт на подаването на оставка, макар че привидно той и сътрудниците му нямат директна виновност, Радев разяснява: " Така се прави ".

По мотив проблема с указа за Младен Маринов и подписването му от президента Румен Радев, Валентин Радев разгласи, че не може да дава оценки на президента и че той като министър е направил нужното. " Младен Маринов е квалифициран. Беше дясната ми ръка. Навътре в нещата е. Трябва му политическа поддръжка и той ще я получи ", съобщи Радев във връзка с въпроса дали е добре министър на вътрешните работи да стане човек от системата. " Да не изпусне златната нишка, да внимава и да се концентрира върху хората " - такива препоръки даде на наследника си на поста Радев. Той не се нае с прогноза и мнение кой ще бъде новият основен секретар на Министерство на вътрешните работи, само че съгласно него има задоволително готови фрагменти в управлението на ведомството.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР