USB Type-C става задължителен порт за зареждане на електронните устройства

...
Коментари Харесай

ЕС обяви крайния срок за въвеждане на USB Type-C като стандарт за зареждане


USB Type-C става наложителен порт за зареждане на електронните устройства в Европейски Съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз сложи явен период, след който всички мобилни устройства, продавани в района, ще би трябвало да бъдат оборудвани с идентичен порт за зареждане – за подобен е определен интерфейсът USB Type-C.

На производителите на мобилни устройства от рода на смарт телефоните се дава време до 28 декември 2024 година да възприемат наложителния порт за зареждане, в случай че желаят да продават бъдещите си артикули на територията на Европейски Съюз, заяви The Verge.

Този период е избран въз основа на оповестения през днешния ден закон в формалното издание EUR-Lex. Това значи, че законът ще влезе в действие след 20 дни, а оттова нататък страните членки на Европейски Съюз ще имат 24 месеца, с цел да издадат решения на локално равнище.

Срокът подхожда в огромна степен на формалните изказвания на политиците, участващи в приемането на закона, само че точната дата оставаше незнайна, защото правните правила в района нормално влизат в действие на няколко стадия.
още по темата
Законът се ползва за мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки и портативни игрови конзоли. Подобна мярка ще важи и за преносимите компютри, само че това ще стане чак през април 2026 година

Нормата важи единствено за кабелни зарядни устройства – безжичното зареждане може да мине без USB Type-C. Този порт ще би трябвало да се употребява и от Apple, която до момента постановяваше в iPhone личния си Lightning интерфейс.

Съгласно закона, Apple ще би трябвало да премине към новия стандарт USB Type-C с стартирането на iPhone през 2025 година, само че в реалност компанията може да вкара смяната по-рано – даже през 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР