USB-C става общоевропейски стандарт за зареждане на сматрфони, таблети, камери

...
Коментари Харесай

ЕС утвърди единно зарядно за дигиталните устройства


USB-C става общоевропейски стандарт за зареждане на сматрфони, таблети, камери (снимка: CC0 Public Domain)

Страните от Европейски Съюз и законодателите на Европейски Съюз реализираха съглашение за одобряването на обединен порт за зареждане на всички типове и марки мобилни телефони, таблети и камери. Споразумението е първо по рода си в света и стана факт откакто фирмите не съумяха да се спогодят за общо решение за зареждането на електронните джаджи.

Европейската комисия упорства за един мобилен порт за зареждане към този момент повече от десетилетие.

Силно наранена от новото решение ще е компанията Apple. Тя ще би трябвало да смени зарядния конектор на своите iPhone, продавани на европейския пазар от 2024 година нататък.

Потребителите на iPhone и телефони с Android от дълго време се оплакват, че се постанова да употребяват разнообразни зарядни устройства за своите устройства. Устройствата на Apple се зареждат с Lightning кабел, до момента в който смарт телефоните под Android всекидневно се зареждат посредством USB-C конектори.

Половината от зарядните устройства, продадени с мобилните телефони през 2018 година, имаха USB micro-B конектор, до момента в който 29% имаха USB-C конектор и 21% Lightning конектор, съгласно изследване на Комисията от 2019 година

„ Сделката, която сключихме тази заран, ще донесе към 250 милиона евро спестявания на потребителите “, сподели в изказване ръководителят на промишлеността на Европейски Съюз Тиери Бретон. „ Също по този начин това ще разреши на нови технологии като безжичното зареждане да се развият и да узреят, без да се позволява нововъведенията да се трансфорат в източник на фрагментация на пазара и стеснение за потребителите “, сподели той.

„ До есента на 2024 година USB Type-C ще стане общ порт за зареждане за всички мобилни телефони, таблети и камери в Европейски Съюз “, се споделя в изказване на Европейския парламент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР