US Open, четвъртфиналАндрей Рубльов – Франсис Тиафо 6-7(3), 6-7(0), 4-6Големият

...
US Open, четвъртфиналАндрей Рубльов – Франсис Тиафо 6-7(3), 6-7(0), 4-6Големият
Коментари Харесай

Един пробив стигна на Тиафо за триумф над Рубльов


US Open, четвъртфинал

Андрей Рубльов – Франсис Тиафо 6-7(3), 6-7(0), 4-6

Големият Фо удари още веднъж! След като отстрани Рафаел Надал, Франсис Тиафо зарадва нюйоркската аудитория с триумф и над Андрей Рубльов. Американецът записа сложна, само че изцяло заслужена победа над международния №11 и по този метод доближи до първия полуфинал на Големия шлем в кариерата си.

Негов конкурент в борбата за място на финала ще бъде спечелилият от конфликта сред Яник Синер и Карлос Алкарас.

Асовете бяха 18-14 в интерес на Тиафо, който имаше предимство и във връзка с печелившите удари (46-31). Американецът завоюва впечатляващите 88% % от точките си на първи сервис (49/56), като също така бе по-резултатен и на ретур (37-28). И двамата съперници имаха по четири благоприятни условия за пробив, само че единственият брейк в дуела бе на сметката на международния №26.

В първия сет Тиафо сподели съществени съмнения на начален удар, като записва едвам 49% вкаран първи сервис. Въпреки това обаче Рубльов бе изненадващо въздържан на ретур и не съумя да се възползва от този неодстатък в играта на американеца. Типично в собствен жанр, международният №11 и през днешния ден опитваше да изтощи съперника си с дълги разигравания, само че Тиафо бе квалифициран за това и сподели удивителен атлетизъм, придвижвайки се по превъзходен метод по корта.

В маратонския шести гейм Рубльов стигна до два шанса за пробив, само че не се възползва от нито един от тях. До края на сета двамата пропуснаха по един брейкпойнт и по този начин се стигна до тайбрек. В него Тиафо осъществя два мини-пробива за 3-1, откакто неговият конкурент позволи непредизвикани неточности при привидно лесни топки наоколо до мрежата. Световният №26 продължи да постанова непостижимо за Рубльов движение и пред него се откриха четири следващи сетбола. Рубльов избави първия, само че по-късно Тиафо сподели забележително самообладание, пласирайки ас на втори сервис за 7-6(3).

Вторият сет бе изцяло равносилен, като никой от двамата не съумя да стигне до точка за пробив и това наложи изиграването на нов тайбрек. Той се разви по същия метод, както и предходния – Рубльов на няколко пъти загуби хладнокръвие и подари точката на Тиафо, който от своя страна продължи да играе доста въодушевено, подкрепян непрекъснато от препълнените трибуни на „ Артър Аш “. Натрупаната от американеца убеденост си пролича най-ясно в последното за сета разиграване, което той приключи с праволинеен ретур уинър и удвои преднината си в мача след 7-6(0).

Третият сет бе на път да се развие по подобен метод, само че в седмия гейм настъпи повратният миг. Тиафо осъществя първия пробив в мача, след което избави два брейкпойнта и усили преднината си на 5-3. Рубльов опита да отговори на предизвикването, само че Големият Фо остана непреклонен на сервис и завоюва последното си подаване на нула, като по този метод победи със 7-6(3), 7-6(0), 6-4 след 2 часа и 39 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР