УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на

...
УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на
Коментари Харесай

СБЖ: Спрете гаврата с българската журналистика

УС на Съюз на българските журналисти показва надълбоко отвращение от нарушаването правата на публицистите и свободата на словото, което изключително зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови хонорари, фрапантни нарушавания на трудовото законодателство в национални и районни медии.

Преди повече от година внесохме в Комисията по културата и медии към Народното събрание оферти за законодателни начинания, които пазят журналистическата специалност. Все още не сме получили отговор от българските законодатели за ориста на нашите оферти, само че към този момент станахме очевидци на преждевременно приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от Движение за права и свободи за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби – неправилен законопроект, защото не демонстрира ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за следените от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на мрачно намесата на ръководещите в рекламния пазар и разпространяването на печата.

Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при очевиден спор на ползи в полза на Делян Пеевски, не служат на публичния интерес и унижават журналистическата специалност.

Нека се вслушаме в истината, изречена от огромния български журналист Йосиф Хербст: „ Да се избавя страната е едно, а да се избавя държавното управление е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно държавно управление. За спасяването, на което и да е държавно управление обаче не може и не трябва да се жертва страната. “

Нима ще допуснем българската публицистика да бъде жертвеният агнец на властта? Това показват от Съюз на българските журналисти!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР