Уругвайска писателка спечели спечели испанската награда за литература95-годишната писателка уругвайска

...
Уругвайска писателка спечели спечели испанската награда за литература95-годишната писателка уругвайска
Коментари Харесай

Уругвайска писателка спечели спечели испанската награда за литература

Уругвайска писателка завоюва спечели испанската премия за литература
95-годишната писателка уругвайска писателка Ида Витале завоюва премията,,Мигел де Сервантес “ – най-престижното литературно отличие в испаноезичния свят, разгласи министърът на културата на Испания Хосе Гирао. Родена през 1923 година, Витале е последната жива представителка на уругвайското течение в изкуството, познато като,,Генерация 45 “ и сега живее в Съединени американски щати.

Испания основа премията за литература,,Мигел де Сервантес “, която е по името на известния испански публицист, създател на,,Дон Кихот “ през 1975 година. Отличието е считано за най-престижната премия за испанската литература съгласно енциклопедията,,Британика “.

Журито, което присъди наградата на Витале, показа за победителката, че тя е заслужила оценката поради своята лирика, дословни рецензии и преводи, добавяйки към това, че нейният език,,е един от най-забележителните и добре-познати в испанската лирика, като в същото време с това е интелектуален и наличен, повсеместен и персонален, транспарантен и бездънен “.

Витале е петата жена в историята, която печели премията.,,Никога не съм очаквала да печеля премията, това е извънредно “, показа тя за AFP.,,Изненада е и един в действителност великодушен жест от Испания “, приключи тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР