Урсула фон дер Лайен По традиция в последните седмици преди

...
Урсула фон дер Лайен По традиция в последните седмици преди
Коментари Харесай

Вечерни новини: Зелен курс за Европа, нов половин милиард за магистрала "Хемус"

Урсула фон дер Лайен

По традиция в последните седмици преди края на годината държавното управление харчи насъбрания през годината остатък в бюджета. Този декември не прави изключение и на днешното съвещание на кабинета бяха пренасочени или отпуснати в допълнение над 900 млн. лева Най-голямата част от сумата - 760 млн. лева, е за пътни планове и най-много за " Хемус ". Но бяха отпуснати още 34 млн. лева за заплати в Министерство на вътрешните работи, 50 млн. лева за финансиране на Национално тол ръководство, 34 млн. лева за IT системата на Национална агенция за приходите, а Министерският съвет разпореди на " Авиоотряд 28 " да подписа контракт за доставка на нов държавен аероплан.

Междувременно в следващия ден, в който фините прахови частици в столицата надвишиха с 3-4 пъти допустимите граници, кметът Йорданка Фандъкова прикани жителите в утринния блок на " Нова тв " в случай че не могат да си разрешат чиста кола, да употребяват градския превоз. И сама не съблюдава апела си. По-късно денем беше снимана от минувач по какъв начин си потегля от здравен конгрес, отдаден на проблемите с въздуха, и се качва в дизелов автомобил.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА НА ДЕНЯ

Европейската комисия разгласи новия зелен курс за стопанската система

Информацията в резюме: Председателката на Европейска комисия Урсула декор ден Лайен показа пред депутатите от Европейския парламент през днешния ден новия " зелен курс " за европейската стопанска система - програмен документ, чиято цел е да направи Европа първият климатично безпристрастен континент. Фон дер Лайен съпостави амбициозната самодейност на Европейска комисия със стъпването на човек на луната.

Какво значи това: Документът съставлява пътна карта с 50 основни политики и ограничения по какъв начин Европа да реализира задачата за нулеви излъчвания до 2050 година Той ще преобърне на практика всяка политика от земеделие, през превоз и енергетика до финанси, с цел да проработи в синхрон с огромната цел.

Какво е " европейският зелен курс "?

Европейският зелен курс съгласно Урсула фон дер Лайен цели да подкрепи нововъведенията, качествената храна, модерната подвижност, да сътвори нови бизнеси и пазари из цяла Европа. Водещата самодейност ще бъде нов климатичен закон , който ще бъде показан пред Европейска комисия през март и би трябвало да ангажира всички страни в Европейски Съюз за постигането на нулеви излъчвания до 2050 година, както и проект за увеличение на задачата за понижаване на излъчванията до 2030 година - от 40% до 50-55%. Предвижда се още въвеждането на гранично въглеродно мито , което ще защищава европейските компании, принудени да съблюдават строгите правила за парниковите газове. Фонд за обективен преход - фонд, който ще ръководи обществени и частни средства с помощ от Европейската капиталова банка и който ще подкрепя най-бедните и подвластни от въглища страни в Европейски Съюз в прехода им към зелена стопанска система. Какви ще са резултатите? От препоръчаните промени в политиките ще има доста съответни последици, в това число и за България:Най-непосредственият резултат ще е за българските ТЕЦ-ове, които ще би трябвало да затворят до най-много 10 години. " Зелената договорка " може да докара и до повишаване на горивата, в това число газа за крайните консуматори, което ще повлияе на транспортния бранш.Самолетните билети също евентуално ще нарастнат, с цел да се подтиква използването на ЖП-транспортОгромна част от обществените вложения ще станат климатично обвързани. Какво следва: За да извърши амбициозния си проект, Урсула фон дер Лайен я чака тежка политическа борба. Първите страни, които евентуално ще се опитат да блокират зеления курс, в случай че не получат приемлива финансова помощ, са Полша, Унгария и Чехия.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Парламентът избра Цацаров за началник на антикорупционната комисия

Очаквано Народното събрание избра основният прокурор Сотир Цацаров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. За него гласоподаваха 165 народни представители от всички парламентарни групи, като Българска социалистическа партия се разцепиха на половина в поддръжката за Цацаров. Той ще е на поста най-малко идващите четири години.

Правителството задели още половин милиард за автомагистрала Хемус

След като държавната компания " Автомагистрали " получи 1.34 милиарда лева от остатъка предходната година за строителството на частта до Велико Търново, в този момент държавното управление складира още 480 млн. лева за дострояването на автомагистралата и даде обещание да обезпечи в неразбираемото бъдеще още 900 млн. лева за цялостното довеждане докрай на въпросните 90 км. Северната автомагистрала е нужна, само че казусът е, че парите се харчат на мрачно и се преразпределят без съревнование към частни строители . За неизплатени други пътни действия в сряда кабинетът даде от остатъка други 280 млн. лева на районното министерство.

Акциите на Saudi Aramco скочиха с 10%, оценката й приближи 1.9 трлн. $

Акциите на саудитския петролен колос Saudi Aramco нарастнаха с близо 10% в сряда по отношение на цената им по време на борсовия дебют на компанията, което беше разрешеният оптимален дневен растеж на борсата в Рияд. Така мечтаната от престолонаследника Мохамед бин Салман оценка от 1.9 трлн. $ съвсем беше достигната и компанията стана най-скъпото обществено сдружение в света . На локалната борса бяха препоръчани единствено 1.5% от капитала на компанията , а не в началото плануваните 5%.

Пенсионната промяна във Франция ще има макар митингите

Френският министър председател Едуар Филип разгласи, че минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, само че хората ще би трябвало да работят до 64 години, с цел да получат цялостна пенсия. Мерките ще стартират да се ползват напълно за излизащите на пазара на труда от 2022 година - последната от мандата на президента Еманюел Макрон. Новата система ще постави завършек на специфичните пенсионни режими, съществуващи до момента. Тя ще подсигурява минимална пенсия от 1000 евро на месец за придобилите цялостен трудов стаж и ще важи за родените след 1975 година

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Борис Джонсън е на път да завоюва изборите във Англия с дребна преднина

Британският министър председател Борис Джонсън е на път да завоюва болшинство от 28 депутатски места на значимите за бъдещето на Brexit парламентарните избори в четвъртък, демонстрира последната прогноза на социологическата организация YouGov. Това е мощно намаляване на прогнозата по отношение на предишния месец, когато се очакваше консерваторите да поведат с 68 места. Консервативната партия на Джонсън може да завоюва 339 места в 650-местния парламент по отношение на 317 в изборите от 2017 година Опозиционната Лейбъристка партия може да си обезпечи 231 места, което е намаляване по отношение на 262 места през 2017 година Ноемврийската прогноза за лейбъристките депутати обаче беше 211.

Последна среща на върха на Европейски Съюз за годината

Европейските водачи ще се срещнат на следващия ден и вдругиден в Брюксел за последното съвещание на Европейския съвет тази година, като в дневния ред са включени трънливи тематики: бюджетът на Европейски Съюз, дълготрайната тактика за климата и връзките с Англия след Брекзит. Британският министър председател Борис Джонсън обаче няма да е там поради предварителните избори на Острова.

Утре държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще се опитат да се спогодят, че до 2050 година Европа ще стане " въглеродно неутрална ". Дебатът ще се води ден, откакто през днешния ден в Брюксел бе показан " Зеления контракт ", обещан от Урсула фон дер Лайен преди да бъде определена за ръководител на Европейска комисия.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Как Борис Джонсън влезе в ледник, с цел да се скрие от публицист


Премиерът на Англия през днешния ден беше сниман по какъв начин влиза в ледник, с цел да се скрие от публицист на телевизия ITV. Това се случи онлайн в ефира на предаването Good Morning Britain. На фрагментите се вижда по какъв начин репортерът оповестява на премиера, че излъчва онлайн и го моли да отговори на няколко къси въпроса на водещите. Борис Джонсън обаче избира да влезе в хладилно помещение, вместо да остане и да беседва с публицистите.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Нови многохилядни митинги в Прага

[Reuters]
Десетки хиляди хора излязоха нощес по улиците на чешката столица и се включиха в митинг против премиера Андрей Бабиш. Главният прокурор на Чехия реши предходната седмица, че следствие против Бабиш по съмнения в машинация и корист с европейски фондове е било нелегално прекъснато. Аферата, наречена " Щъркелово гнездо ", е за близо 2 млн. евро от европейски дотации, свързани с едноименния СПА курорт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР