Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак. Снимка: Rishi Sunak/FacebookБританският

...
Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак. Снимка: Rishi Sunak/FacebookБританският
Коментари Харесай

Брекзит: Лидерите на Великобритания и ЕС приветстваха сделката за Северна Ирландия

Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак. Снимка: Rishi Sunak/Facebook
Британският министър-председател Риши Сунак подписа в понеделник ново съглашение с Европейския съюз по отношение на комерсиалните правила за Северна Ирландия след Брекзит и съобщи, че то ще проправи пътя към нова глава в връзките на Лондон с блока.

Застанал паралелно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция в Уиндзор, Сунак съобщи, че двете страни са се споразумели да отстранен „ всяко чувство за граница “ сред Англия и нейната провинция – обстановка, която разгневи политиците и от двете страни, съобщи „ Ройтерс “.

Споразумението бележи високорискова тактика за Сунак единствено четири месеца след встъпването му в служба. Той се стреми да обезпечи възстановяване на връзките с Брюксел – и със Съединени американски щати – без да разгневи крилото на своята партия, което е последовател на Брекзит.

След договорката, Сунак незабавно получи похвали от бизнес групи, които приветстваха облекчаването на комерсиалните правила, и заричане от Фон дер Лайен, че тя ще бъде подготвена да разреши на английски учени да се причислят към обширна изследователска стратегия на Европейски Съюз, в случай че Сунак успее да прокара договорката през своята партия.

Успехът на договорката евентуално ще зависи от това дали Демократичната юнионистка партия (ДЮП) ще бъде уверена да приключи протеста си на споразуменията за шерване на властта в Северна Ирландия. Те бяха в основата на мирното съглашение от 1998 година, което постави завършек на три десетилетия принуждение в Северна Ирландия, напомня организацията.

„ Радвам се да оповестя, че към този момент постигнахме съдбоносен пробив “, съобщи Сунак, като добави, че са се споразумели да трансформират първичното съглашение за Северна Ирландия, известно като протокол, с цел да основат „ рамката Уиндзор “.
„ Това е началото на нова глава в нашите връзки. “
Въпросът е един от най-спорните във връзка с излизането на Англия от Европейския съюз през 2020 година Връщането към твърда граница сред провинцията и Ирландия, която е член на Европейски Съюз, би могло да заплаши мирното съглашение, известно като Споразумението от Разпети петък.

Сунак евентуално ще приказва за това, че е обезпечил по този начин наречената „ спирачка на Стормонт “, която съгласно него ще разреши на Стормонт – районния парламент на Северна Ирландия – да спре всевъзможни „ промени в разпоредбите на Европейски Съюз за стоките, които биха имали обилни и трайни последствия за всекидневието “. „ Ако спирачката бъде изтеглена, държавното управление на Обединеното кралство ще има право на несъгласие “, сподели той.

Фон дер Лайен изрази вяра, че спирачката може да бъде избегната, в случай че двете страни се съветват необятно между тях при въвеждането на нови закони и регулаторни промени. Тя обаче съобщи, че Съдът на Европейския съюз резервира последната си дума във връзка с правото на Европейски Съюз.

Предстои да забележим дали новите условия ще стигнат задоволително надалеч, с цел да сложат завършек на политическата невъзможност в Северна Ирландия и да удовлетворят критиците във Англия и провинцията.
Бъдещ протест?
Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън, говорейки преди да се появи новината за съглашението, съобщи, че ще им отнеме време да прегледат детайлностите, преди да решат дали да го одобряват.

Европейската изследователска група, която сплотява консервативните депутати, подкрепящи Брекзит, също съобщи, че ще изследва детайлностите, преди да даде своята присъда – развой, който може да отнеме дни.

Победата би засилила позициите на Сунак в неговата Консервативна партия и би му разрешила да преодолее най-спорния въпрос в програмата си, защото той се стреми да настигне опозиционната Лейбъристка партия, която в този момент е много напред в изследванията на публичното мнение, преди националните избори, предстоящи през 2024 година

Ако не успее, той евентуално ще бъде изправен пред протест от страна на евроскептичното крило на партията си, което ще съживи дълбоките идеологически разделения, които на моменти сковаха държавното управление след гласуването за излизане от Европейски Съюз през 2016 година

Сунак би могъл да остави опълчването нерешено, само че публични лица в Лондон и Белфаст настояват, че той е бил стимулиран да работи преди 25-годишнината от Споразумението от Разпети петък, което може да докара до посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Байдън, който постоянно приказва с горделивост за ирландските си корени, изрази угриженост за опълчването в провинцията. Представители на Съединени американски щати по-рано предизвестиха, че всяко деяние, което заплашва Споразумението от Разпети петък, може да навреди на вероятностите за комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Сунак се надява, че един сполучлив резултат ще усъвършенства съдействието с Европейски Съюз в области отвън Северна Ирландия, в това число регулирането на финансовите услуги, и ще помогне за прекъсване на притока на мигранти в дребни лодки през Ламанша.

Той съобщи, че английските законодатели ще имат опция да гласоподават навреме.

Като част от съглашението за овакантяване Англия подписа съглашение с Брюксел, известно като Северноирландския протокол, с цел да избегне налагането на политически противоречиви инспекции по 500-километровата сухопътна граница с Ирландия.

Но протоколът на процедура сътвори граница за някои артикули, движещи се от Англия, защото резервира Северна Ирландия в единния пазар за артикули на Европейски Съюз. Това също по този начин разреши на Северна Ирландия да се подчинява на някои правила на Европейски Съюз, макар че не е член на блока.

Възприятията, че протоколът подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство, провокираха яд измежду доста от юнионистките общности.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР