урският министър на хазната и финансите Берат Албайрак е подал

...
урският министър на хазната и финансите Берат Албайрак е подал
Коментари Харесай

Берат Албайрак - зет на Ердоган, подаде оставка от правителството. Какво следва

урският министър на хазната и финансите Берат Албайрак е подал оставка. Новината оповестиха турските медии, които се базират на пост на Албайрак в Инстаграм.

Берат Албайрак е шурей на президента Реджеп Тайип Ердоган, брачен партньор е на огромната му щерка Eсра. Албайрак показва здравословни проблеми като причина за оставката си и декларира, че оттук насетне ще посвети времето си на родителите, брачната половинка и децата си, които е пренебрегвал поради отговорностите си.

Преди 2 години персонално Ердоган повери хазната, която се смята за най-важната институция на Турция, на шурей си. По това време на Албайрак се гледаше като на възможен правоприемник на Ердоган. В неделя Ердоган смени за следващ път шефа на централната банка на фона на продължаващия спад на курса на турската лира.

Изявлението на Албайрак провокира подобен мощен потрес, че се появиха даже изказвания, че е резултат от хакерска офанзива. Последвалата обаче реакция от заместник-председателя на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Мехмет Муш сподели, че е истина.
Муш прикани президента Ердоган да не приема оставката на шурей си. "Надяваме се президентът да разпореди Берат Албайрак да продължи да извършва отговорностите си ", написа той в Туитър.

Според икономическия специалист Емин Чапа, "капката, която преляла чашата на търпението на Албайрак, била назначението на Наджи Агбал за нов началник на централната банка ". Неотдавна на конгреса на ПСР в Малатия Наджи Агбал, който е някогашен финансов министър, упрекна Берат Албайрак в некадърност да се оправи с финансовата рецесия на фона на непрекъснатата обезценка на турската лира.

Преди два дни измежду нощ Ердоган за повторно през последните шест месеца смени шефа на централната банка, като назначи Наджи Агбал на мястото на отстранения Мурат Уйсал.

Големият въпрос е каква ще бъде реакцията на Ердоган. До наскоро шурей му бе измежду неговите любимци. Мнозина го определяха като предстоящ правоприемник на Ердоган. Но отношението се промени, изключително след загубата на кметския пост в Истанбул, която някои приписаха на Берат Албайрак поради спорове в самата ПСР. Има изказвания и за спор сред Албайрак и вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

До късните часове нощес от Ердоган нямаше никакви реакции по отношение на оставката на шурей си. Въпреки че точно Ердоган реагира стремително преди време, когато вътрешният министър Сюлейман Сойлу бе подал оставка поради коронвируса, неотложно отхвърли да я одобри и Сойлу остана на поста.
Анализаторът Баръш Яркадаш обаче стартира друга версия в Туитър, където уточни, че Ердоган е знаел още денем, че шурей му ще подаде оставка и че тя е сигнал за идни рокади.

"Ако оставката на Берат Албайрак бъде призната и бъде отхвърлен от поста, на мястото му може да бъде назначен шефът на Иш Банкасъ Аднан Бали. Но все още се пробват да спрат оставката или отстраняването на зетя. "В Сарая /президенството-б.а./ ври и кипи. Няма да е изненада, в случай че Сюлейман Сойлу и Мевлют Чавушоглу бъдат назначени за вицепремиери. Говори се, че не след дълго Берат Албайрак ще стане външен министър, а Нуман Куртулмуш ще бъде определен за водач на ПСР. Ердоган ще остане единствено на президентския пост ", написа в Туитър Яркадаш.

В рамките на президентската система Ердоган съвместява три длъжности - президент, началник на държавното управление и водач на ПСР. Но напоследък има много рецензии против тази система, приказва се, че в самата ПСР има неодобрение, изключително на фона на икономическата и финансовата рецесия в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР