Уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до

...
Уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до
Коментари Харесай

Адв. Димитрова: ББА предлага законови промени, които да защитят медиците от агресия

„ Уронването на престижа на редица лекари ще ни докара до извънредно сериозна рецесия в опазването на здравето. Почти всеки втори доктор е обект на принуждение, сочат данни, показани на форума на Българската болнична асоциация “. Това сподели пред Bulgaria On Air адв. Свилена Димитрова, ръководител на ББА.

Тя разяснява изводите, направени по време на форума, на който бе изразено мнение, че са нужни общи законодателни промени, които да доведат до по-ефективна отбрана на медиците от експанзия.

„ Случаите на принуждение и експанзия не престават и се задълбочават. Това беше и мнението на хората, които събрахме на форума, който направихме под шапката на Best hospitals. Всички стигнахме до извода, че е належащо да има законодателни промени, които да подсигуряват, че това, което към днешна дата е неодобрение на обществото, ще има някаква законодателна глоба. Ако се обърне внимание към всяко едно нарушение на права в обществото и обстановка, която не дава отговор на разпоредбите, които сме основали, няма нищо извънредно, в случай че това нещо се глоби “, акцентира адв. Димитрова.

Тя изясни, че сега се обобщават резултатите от болничния мениджърски консилиум и в най-близко време следва те да бъдат предоставени на институциите.

По думите й, в случай че цялото съсловие се сплоти зад една мощна идея, няма причина Народното събрание да не я закрепи законодателно. Юристката напомни, че към този момент има дефинирано искане за промени в Закона за здравето, свързани със отговорностите на пациентите.

Тя се спря и на тематиката за наличните проблеми, които пораждат спорове в първичната и в незабавната помощ.

„ Личните лекари споделят и проблем, който би трябвало да намерим по какъв начин да го вплетем - те не могат да отхвърлят пациент да бъде техен пациент. На форума беше подложен и този въпрос, беше подложен и въпросът, че се заобикаля системата – неспешни пациенти минават като незабавни, с цел да се заобиколят неплатените здравни вноски “, сподели адв. Димитрова.

Тя означи, че тематиката постоянно има две страни и това също не би трябвало да се пропуща, когато се мисли за промени.

„ Не може да се чака, че в случай че имаме държание, което е недопустимо към пациент, той ще отвърне към нас с почитание. Лекарите са там, с цел да оказват помощ. За да не губим доверие, не би трябвало да прекрачваме граници. И в случай че медицинските експерти превишат своите пълномощия или са създали неточност – те са обект на доста сериозен надзор и наказания. Има минимум четири институции, които дават отговор за това да създадат инспекция по случая. Обратната догадка обаче я няма. Единствено глобата на обществото е да излезем в медиите и да кажем: „ Той обиди доктор “. А има и действителна експанзия, не просто вербална “, изясни юристката.

Тя се спря и на казуса със засягането на положителното име на лекарите във виртуалното пространство.

„ В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без безусловно никакви последствия. Това също не е процедура в нито една друга страна “, сигнализира адв. Димитрова.

По думите й, изкуственият разсъдък също изиграва доста неприятна смешка, тъй като хората стартират да си мислят, че могат да се лекуват по този метод, а от време на време се явяват при лекаря единствено с цел да му кажат да им изпише нещо, за което са научили в интернет.  

Председателката на ББА увери, че всички оферти, които ще бъдат направени, ще са съобразени с ползите и на двете страни, т.е. ще се мисли и за пациентите.

Свилена Димитрова уточни още, че са направени и оферти към министъра на образованието в образователните стратегии да бъдат включени повече часове по здравна просвета – мярка, която ще спомогне за образуването на друга настройка у младежите.

„ Резултатите от това обаче ще станат факт след 20-30 години “, сподели юристката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР