Урологът д-р Димитър Рачков, информира, че ракът на пикочния мехур

...
Урологът д-р Димитър Рачков, информира, че ракът на пикочния мехур
Коментари Харесай

Д-р Рачков:Болницата в Сливен има съвременна апаратура за раннооткриване на рак на пикочния мехур

Урологът доктор Димитър Рачков, осведоми, че ракът на пикочния мехур е доста постоянно срещано заболяване и ранната диагностика е доста значима за пациентите. Той работи в Отделението по урология на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “-Сливен от началото на тази година.

Д-р Рачков,какви са усещанията ви от сливенската регионална болница, където практикувате от няколко месеца?

Впечатленията ми са доста положителни. Екипът в отделението е страховит, формиран от експерти. Отношението към пациентите е положително и работата е на високо равнище. Освен това всеки понеделник и сряда следобяд работя на кабинет в Медицинския център към болничното заведение - „ Г. Миркович “.

Наред с прегледите, които осъществявате в центъра и работата в отделението, имате ли опция за осъществяване на осведомителни акции или безвъзмездни прегледи за избрани болести от вашата компетентност?

Разбира се. Дори през идващия месец май обмисляме да създадем акция за предварителна защита на карцином на пикочен мехур. През целия месец ще се организират безвъзмездни прегледи и всеки, който има признаци, може да пристигна и да се прегледа. Допълнително ще съобщим по какъв начин ще се прави записването и какъв ще е графикът за прегледите.

Какви са признаците при пациенти с рак на пикочния мехур?

Симптоматиката е нищожна. В множеството случаи единственият признак е появяването на кръв в урината. Това положение се назовава хематурия. Обикновено хематурията протичабез болежка, демонстрира се епизодично в избрани моменти и по-късно изчезва. Хубавото е, че в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ има високоспециализирана инсталация за ранно разкриване на карцином на пикочния мехур.

Често ли се среща карциномът на пикочния мехур?

Това е доста постоянно срещано заболяване и се подрежда на четвърто място след карцином на дебелото черво, на белия дроб и на простатната жлеза. Определено е по-често срещан при мъжете. С напредването на възрастта – над 60-65 години, рискът се усилва неведнъж. Предразполагащи фактори са тютюнопушене и работа с разнообразни химикали.

Какви са методите за диагностика?

Има разнообразни способи за диагностика назаболяването, само че най-достъпният и елементарен е осъществяване на ехографско проучване на пикочния мехур. То би трябвало да бъде направено при добре изпълнен пикочен мехур, което пациентите би трябвало да знаят.

Има и други, по-специализирани методики за диагностика - компютърна аксиална томография, ядрено-магнитен резонанс, венозна урография и други, само че най-точен и сигурен способ оставацистоскопията.

В Отделението по урология в болничното заведение имаме опция да вършим NBIцистоскопия, който има доста преимущества пред елементарната цистоскопия.Това е способ, при който контрастът сред естествения епител и хиперваскуларизираната туморна тъкан се усилва посредством пречистване на двете дължини на вълната от бялата светлина, които се всмукват от хемоглобина. Това е доста характерно и ни дава опция да пресъздаваме и да откриваме на напълно ранен стадий съществуването на карцином.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР