Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията

...
Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията
Коментари Харесай

Трагедия с тялото на загиналия турист в подножието на връх Жълтец

Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на интервенцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която планински спасители възнамеряваха да приберат тялото на починалия през вчерашния ден екскурзиант, съобщи БНР.

Той пропадна на 300 метра по скат при преход близо до връх Ботев до хижа Добрила, откакто се е подхлъзнал.

Според чиновниците на Планинската избавителна работа в Троян неналичието на профилирана екипировка е съществена причина за съдбовния случай.

Вчера в региона са станали пет случая, заяви завеждащият Планинската избавителна работа в Троян Христо Сливков.

"Пострадали са четири индивида. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - падение в резултат на подценяване на зимната планина, тъй като долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е корав и желае профилирана екипировка ", сподели той.

Друга група туристи е потърпевша в региона северно от връх Ботев. След неколкочасова избавителна интервенция, към 22 ч. нощес, те бяха свалени от планината и откарани с голям брой контузии, само че без заплаха за живота в ловешката болница. Трима от тях са потърпевши тежко.

От Планинската избавителна работа в Троян предизвестяват туристите да бъдат деликатни при преходите си в планината, да се преценяват с метеорологичните условия и личните си сили и да бъдат там с нужната профилирана екипировка, тъй като точно неналичието на профилирана екипировка е довела до тези произшествия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР