Ураганен вятър бушува в момента в Северозападна България. Ограничено е

...
Ураганен вятър бушува в момента в Северозападна България. Ограничено е
Коментари Харесай

Оранжев код за бурен вятър е обявен за областите Кърджали, Хасково, Враца и София-град, жълт - за почти цялата страна

Ураганен вятър бушува сега в Северозападна България. Ограничено е придвижването на товарни транспортни средства по първокласния път Е-79 сред Ботевград и Монтана. Три камиона се прекатурнаха от вятъра в сектора от пътя Мездра-Враца - те ще бъдат отстранени от пътя едвам след утихването напразно. Отпадна въведеното поради мощните ветрове ограничаване на придвижването на товарни моторни транспортни средства по пътя Ботевград - Монтана.

Във Враца не престават да постъпват сигнали за провали от бурята. Силният вятър остави без ток няколко села и десетки семейства в обособените елементи на обитаемоте места от общината. Поривите напразно доближават до 100 километра в час. Най-сериозна е обстановката в град Враца - отнесена е цялата покривна структура на кооперация в центъра на града. Изкъртени са изолации и покривни ламарини на десетки здания, има счупени прозорци, изкоренени дървета и паднали железни будки. В обществените мрежи врачани приканват да не се излиза на открито.

От Столичната община приканиха хората да укрепят всички предмети по терасите, а строителните компании - за оградите, скелетата и билбордовете. Сигналите се подават на телефон 112. 11 сигнала са получени в Столичната община досега - за паднали дървета и рискови билбордове, оповестиха за " Хоризонт " от Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".
Слушатели на БНР описаха, че в квартал " Витоша " вятърът събаря контейнери, дървета и огради от градежите. Голямо дърво се е стоварило от двора на Семинарията върху пътя и затруднява придвижването.

Оранжев код за плевел вятър е разгласен за през днешния ден в областите Кърджали, Хасково, Враца и София град. Предупредителен жълт код за евентуално рисково време е в действие в съвсем цяла България – Монтана, София - област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Ловеч, Хасково, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

Единствено за областите Видин и Плевен не е издадено предизвестие за рисково време.

От Национален институт по метеорология и хидрология предлагат на хората да бъдат деликатни за летящи във въздуха предмети, изкоренени дървета и структурни повреди.

За на следващия ден е отправено предизвестие за значителни превалявания, съпроводени от мощен вятър, в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там ще бъде в действие жълт код.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР