Ураганът Отис се вряза в южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико

...
Ураганът Отис се вряза в южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико
Коментари Харесай

Ураганът Отис удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико, Акапулко в „максимална тревога“

Ураганът Отис се вряза в южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико като пагубен вихър от категория 5 рано в сряда, носейки ветрове със скорост 165 благи в час (270 км/ч) и пороен дъжд в Акапулко и близките градове, събуждайки спомените за стихия от 1997 година, която умъртви десетки хора.

Очакваше се ураганът да отслабне бързо в стръмните планини на щата Гереро. Но прогнозата за дъжд от пет до 10 инча, с вероятни до 15 инча в някои региони, увеличи опасността от свлачища и наводнения.

Отис се ускори бързо, преминавайки от тропическа стихия в вихър от категория 5 за 12 часа вторник. Жителите на крайбрежието на Гереро се забързаха да се приготвят, само че неочакваната активност на бурята наподобява хвана мнозина неподготвени.

„ Ние сме в оптималната подготвеност “, сподели кметът на Акапулко Абелина Лопес във вторник вечерта, като прикани жителите да си легнат по домовете или да се реалокират до приютите на града.

Отис може да бъде по-опустошителен от урагана Полин, който удари Акапулко през 1997 година, унищожавайки елементи от града и убивайки повече от 200 души, сподели Лопес. Стотици други бяха ранени при наводнения и кални свлачища.

Между интернационално известните курорти Акапулко и Сиуатанехо има две дузини дребни градове и села, ситуирани сред планините и океана.

Пристигането на Отис пристигна единствено дни след удара на урагана Норма южния завършек на мексиканския полуостров Баха Калифорния на север.

Акапулко е град с повече от 1 милион души в подножието на стръмни планини. Луксозни къщи и сиромашки квартали покриват хълмовете на града с панорама към блестящия Тих океан.

Гереро е един от най-бедните и изпълнени с принуждение щати в Мексико. Само в понеделник шеф на локалната полиция и 12 служители на реда бяха избити и открити на автомагистрала в Ел Папайо, който се намира в град Гереро на Коюка де Бенитес, близо до зоната на удара на Отис.

В Атлантическия океан ураганът Тами продължи движейки се на североизток над открити води с ветрове от 85 mph (140 kmph), откакто мина през Малките Антили през уикенда. Тами се намираше на към 570 благи (915 километра) юг-югоизток от Бермудите. Очакваше се бурята да се трансформира в мощен извънтропичен циклон до четвъртък, съгласно Националния център за ураганите на Съединени американски щати.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР