Ураганът Ирма” почти напълно унищожи два малки карибски острова и

...
Ураганът Ирма” почти напълно унищожи два малки карибски острова и
Коментари Харесай

Ураганът „Ирма” връхлетя Карибите, взе жертви, разруши острови

Ураганът " Ирма” съвсем изцяло унищожи два дребни карибски острова и взе жертви. Окото на урагана с диаметър към 50 км се е задържало към час и половина над френския остров Сен Бартелеми и по-късно е достигнало френско-холандския Сен Мартен, малко по на североизток. Морето е доста бурно и някои ниски елементи на крайбрежието са залети.

Остров Барбуда

Стихията унищожи съвсем напълно дребния карибски остров Барбуда, на който живеят към 1500 души. Един човек на острова е умрял, а 90% от постройките и парцелите са потърпевши, рухнала е и телевизионната кула, съобщи бТВ, като се базира на международните организации.

 1972202

" От персонални мои наблюдения, направени при полет над региона на бедствието, мога да ви уверя, че 90% от постройките и парцелите на острова са потърпевши в една или друга форма. Някои са изцяло унищожени. Островът е на практика неприспособим за живот. За възобновяване ще са нужни години ", съобщи министър председателят на дребната двуостровна страна Антигуа и Барбуда Гастон Браун, представен от Ройтерс и ДПА.

Той заяви още, че е умрял един човек и оцени вредите на 150 млн. $, което съставлява 10% от брутния вътрешен артикул на страната.

Рухнала е телевизионната кула на острова, заради което оттова дълго време нямаше никакви данни. На острова живеят единствено към 1500 души, само че той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

Остров Сен Мартен

Pictures m sent to our newsroom from St. Maarten after Hurricane Irma initial impact. pic.twitter.com/jTfHdvE5fy
— Eric Yutzy (@EricYutzy) September 6, 2017
6 са жертвите досега в северната част на прилежащия остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция (южната част е холандска), съобщи Франс прес, цитирайки локалните управляващи.

Четирите най-солидни здания на остров Сен Мартен са разрушени, заяви френският вътрешен министър Жерар Коломб.

#HurricaneIrma BREAKING NEWS- HORRIBLE FOOTAGE FROM ST. MARTIN ISLAND AFTER HURRICANE IRMA PASSES OVER. #IrmaHurricane pic.twitter.com/bJ16QFKyJu
— Williamsnews24 (@williamsnews24) September 6, 2017
В " Туитър " към този момент се появиха фрагменти от бедствието, на които се виждат опустошения и потопени във вода коли.

Във френската част на острова живеят 37 000 души, а в холандската 40 000. Засега няма информация за ситуацията в южната част.

Според френските управляващи обстановката на острова доста бързо се трансформира и може човешките жертви да набъбнат. Правителството е задействало незабавен проект за района, само че първо би трябвало да бъде направена оценка на провалите, тъй като досега управляващите нямат достъп до най-тежко засегнатите от бедствието региони.

По-рано през вчерашния ден президентът Еманюел Макрон сподели, че на двата острова са нанесени тежки вреди и че се чака равносметката от урагана да бъде " жестока ". Скоростта напразно на островите е превишавала 260 км/ч, а е имало и пориви до 380 км/ч. За броени часове са паднали превалявания колкото е нормата за три месеца. Заради вятъра морското равнище се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.

NASA footage shows a `potentially catastrophic` Hurricane Irma that could make landfall in Florida pic.twitter.com/RDY4B0TpAN
— Business Insider (@businessinsider) September 6, 2017
Пуерто Рико

Ирма " доближи " и Пуерто Рико, като засегна най-тежко североизточното крайбрежие на острова.

Флорида

Ураганът се насочи и към американския щат Флорида, където към този момент се чакат опустошителни последствия и са в ход трескави ограничения за ограничение на вредите.

Във Флорида към този момент са в цялостен ход подготвителни мероприятия за ограничение на вредите от бедствието. Започнаха всеобщи евакуации от най-уязвимите крайбрежни региони.

Губернаторът Рик Скот разгласи частична евакуация в четири окръга на щата, в частност ниските крайбрежни региони към Маями и на архипелага от ниски курортни и туристически плажни островчета, Флорида Кийз. Очаква се този архипелаг да посрещне първия удар на урагана.

Хората в 20-милионния щат всеобщо се запасяват с храна и артикули от първа нужда и това докара до недостиг на доста от тях в супермаркетите.

Пред бензиностанците се извиха огромни опашки, което докара и до дефицит на горива. Трафикът по пътищата внезапно набъбна поради евакуиращите се хиляди хора. За да се облекчи евакуацията, управляващите анулираха пътните такси.

Задава се нов вихър " Катя " в Мексиканския залив

Междувременно в Мексиканския залив край крайбрежията на Мексико набира мощност нова тропическа стихия - Катя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР