Ураганът "Ирма" мина и през Доминиканската република в четвъртък, след

...
Ураганът "Ирма" мина и през Доминиканската република в четвъртък, след
Коментари Харесай

Ирма уби 11 души, колко страховит е наистина

Ураганът "Ирма " мина и през Доминиканската република в четвъртък, откакто опустоши Карибските острови и умъртви най-малко 11 души.

Вече над едно денонощие ураганът "Ирма " е от оптималната пета категория. Това го прави най-продължителния циклон, регистриран в света от метеоролозите.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА " ОТ КОСМОСА И КАК съдебна експертиза ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Насочва се към Флорида.

Най-малко 8 души са били убити в дребния френско-холандски остров Сен Мартин, а други 23 са били ранени. Очаква се жертвите да се усилват, защото службите за незабавна помощ са достигнали до изолирани общности.

Междувременно броят на жертвите на надалеч по-слабия вихър "Харви " в Тексас надвиши 70.

С ветровете към 290 км / час бурята удари няколко дребни острова в североизточната част на Карибите, в това число Барбуда, Сен Мартин и Британските Вирджински острови, разрушавайки дървета, изравнявайки домовете на хората със земята и причинявайки огромни вреди.

Окото на урагана мина по-рано през Пуерто Рико, нахлувайки на територията на Съединени американски щати със мощни ветрове и дъждове, оставяйки съвсем 70% от популацията там без електричество, сподели губернаторът Рикардо Росело.

"Ирма " се трансформира в най-стария вихър в историята

От Националния център за урагани считат, че най-вероятно ураганът ще доближи до 4-та степен, до момента в който удари крайбрежията на Флорида..

Властите в Доминиканската република разпоредиха евакуацията на градовете по северното крайбрежие на Атлантическия океан, защото бурята се насочи към пристанището.

Камерите, ситуирани от външната страна

на Международната галактическа станция снимаха впечатляващи фрагменти, на които се вижда ураганът. Вижте ги тук:

.@Space_Station cameras captured another dramatic view of #HurricaneIrma as it made landfall in the Caribbean today: https://t.co/JfROY8piT5 pic.twitter.com/M1rPBoB8UO
— NASA (@NASA) September 6, 2017
Какво обаче значи вихър от пета степен?

Явлението е толкоз мощно, че един приблизително мощен вихър освобождава толкоз сила, колкото 500 000 дребни атомни бомби. Най-безобидният вихър от първа степен е със скорост напразно до 153 км/ч. Той може да донесе леки повреди по домовете и дърветата.

Колкото по-силни са поривите, толкоз по-сериозни са разрушенията. При най-високата - пета степен, скоростта напразно е над 250 км/ч. Това постоянно значи разрушени домове, отнесени покриви и паднали стени, откъснати дървета и липса на ток за цели седмици. Затова и всички се тормози от "Ирма ".

Кой избира имената на ураганите?

Световната метеорологична организация изготвя описи с наименования. Така информацията се предава доста по-лесно, в сравнение с с координати. Един лист се прави за идващите 6 години и е по азбучен ред - по тази причина нормално първата стихия за годината за почва с буквата А. От 79-та насам се употребяват освен женски, само че и мъжки имена.

Ако явлението обаче е било прекомерно опустошително, неговото име изпада от листата и не се употребява в никакъв случай повече. Такъв е казусът със "Санди ", който нанесе съществени вреди през 2012-та и "Катрина ", която опустоши Ню Орлиънс през 2005-та.

Припомнете си и урагана "Харви " - най-мощния от 12 години над САЩ;

След "Харви " идва също толкоз рискова стихия - "Ирма "

Заразени храни и опустошения. Какво остави ураганът "Харви " след себе си
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР