Мексико, Калифорния се подготвят за „катастрофални“ наводнения с приближаването на урагана

...
Ураганът Хилари се втурна към мексиканския полуостров Долна Калифорния рано
Коментари Харесай

Ураганът Хилари се втурна към мексиканския полуостров Долна Калифорния рано в неделя, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ, тъй като ураганът, който беше понижен до категория 1, все още беше вероятно ще доведе до „катастрофални и животозастрашаващи“ наводнения в региона.

Метеоролозите предупредиха, че въпреки отслабването си, бурята със скорост от 85 мили в час (137 км/ч) – по-ниска от 90 мили в час (145 км/ч) – остава коварна, докато се насочва към югозападната част на САЩ като тропическа буря.

Синоптиците казаха, че все още се очаква бурята да влезе в историческите книги като първата тропическа буря, ударила Южна Калифорния от 84 години, донасяйки внезапни наводнения, кални свлачища, изолирани торнада, силни ветрове и прекъсвания на електрозахранването.

Властите издадоха препоръки за евакуация на остров Санта Каталина в САЩ, призовавайки жителите и плажуващите да напуснат туристическата дестинация на 37 км (23 мили) от брега.

Хилари донесе силен дъжд и наводнения в Мексико и югозападната част на САЩ в събота, преди очакваното преминаване на границата в неделя.

„Не намалява заплахата“

Синоптиците предупредиха, че може да вали до 250 мм (10 инча) дъжд – годишно количество валежи за някои райони – в Южна Калифорния и Южна Невада.

„Това не намалява заплахата, особено заплахата от наводнения“, каза Джейми Роум, заместник-директор на Националния център за ураганите на САЩ, по време на брифинг в събота, за да обяви понижения статус на бурята.

„Не позволявайте на отслабващата тенденция и интензивността да свалят гарда ви.“

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение и властите призоваха хората да завършат подготовката си преди залез слънце в събота. До неделя ще бъде твърде късно, каза един експерт.

Един човек се удави в събота в мексиканския град Санта Розалия, на източното крайбрежие на полуострова, когато превозно средство беше отнесено в преливащ поток. Спасителите успяха да спасят други четирима души, каза Едит Агилар Вилависенсио, кмет на град Мулеге.

Засега не е ясно дали официалните лица считат смъртта за свързана с урагана, но видео, публикувано от местни служители, показва порои от вода, течащи по улиците на града.

Климатични бедствия

Ураганът е най-новото климатично бедствие, причинило хаос в САЩ, Канада и Мексико.

Хавайският остров Мауи все още се тресе от пожара миналата седмица, който уби повече от 100 души и опустоши историческия град Лахайна, превръщайки го в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. В Канада пожарникарите в събота продължиха да се борят с пламъците по време на най-тежкия сезон на пожарите в страната.

Метеоролозите също така очакваха бурята да предизвика „животозастрашаващи“ прибои и разкъсващи течения, включително вълни с височина до 12 метра (40 фута) по тихоокеанското крайбрежие на Мексико.

Десетки потърсиха убежище в убежища против буря в близнаците на Лос Кабос в южния край на полуостров Баха, а пожарникарите спасиха семейство в Сан Хосе дел Кабо, след като курортът беше ударен от проливен дъжд и вятър.

Военноморските сили на Мексико евакуираха 850 души от островите край бреговете на Баха и разположиха почти 3000 служители за спешни операции.

В Ла Пас, живописната столица на щата Долна Калифорния на морето Кортез, полицията патрулира по затворените плажове, за да предпази плувците от бурния прибой.

В целия регион общините останаха без безплатни торби с пясък и рафтовете на хранителните стоки бяха изпразнени, докато жителите трупаха запаси.

Службата за национални паркове на САЩ затвори калифорнийския национален парк Joshua Tree и националния резерват Mojave, за да предпази посетителите от блокиране поради наводнения.

Бейзболната лига на Висшата лига пренасрочи три неделни мача в Южна Калифорния, като ги премести за събота като част от разделени двубои, а SpaceX отложи изстрелването на ракета, носеща сателит, от база на централното крайбрежие на Калифорния поне до понеделник.

Белият дом каза, че президентът Джо Байдън е бил информиран за най-новите планове за готовност преди урагана да се обърне към САЩ.

„Призовавам всички, всички по пътя на тази буря, да вземат предпазни мерки и да се вслушат в насоките на държавните и местните служители“, каза той.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР