Ураганът Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Стихията повали дървета,

...
Ураганът Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Стихията повали дървета,
Коментари Харесай

Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада

Ураганът Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе огромен строителен кран в центъра на Халифакс, столицата на провинция Нова Скотия, съобщи Ройтерс.

Правителството ще разположи сили на армията, които ще оказват помощ да бъдат премахнати следствията от бурята, щом тя отмине, съобщи в Туитър канадският министър на публичната сигурност Ралф Гудейл. Властите в Нова Скотия приканиха всеки, който живее покрай брега, да се изтегля като защитна мярка.

Окото на урагана се очакваше да мине над Халифакс към 1 ч тази нощ българско време. Над 300 000 души в провинцията са останали без електричество, съобщи компанията "Нова Скотия пауър ".

Няма данни за потърпевши при бурята.

"Безопасността на канадците е приоритет номер едно за нас и сме подготвени да помогнем на атлантическото крайбрежие на Канада при тази стихия ", написа в Туитър министър председателят Джъстин Трюдо.Според канадския Център по ураганите, в Халифакс се чакат ветрове със скорост 150 км/ч.

Вчера следобяд локално време Дориан повали дървета върху къщи, отнесе най-малко един покрив и събори огромен кран, който падна върху строяща се жилищна постройка.

По-рано през седмицата ураганът вилня на Бахамите, когато силата на ветровете му беше достигнала пета категория, а някои от поривите доближиха до 320 км/ч. Там той остави след себе си следа от опустошения и гибел. Потвърдено бе за 43 починали и се чака през идващите дни този брой да нарасне. Бреговата защита на Съединени американски щати заяви, че е избавила общо 290 души на Бахамите след прекосяването на Дориан, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера скоростта на ветровете на урагана доближаваше до 160 км/ч, което означаваше, че той още веднъж е систематизиран като второкласен по петстепенната канара на Сафир-Симпсън за силата на ураганите, заяви през вчерашния ден в 21 ч българско време Националният център по ураганите на Съединени американски щати.

Според прогнозата на канадския Център по ураганите Дориан се чака след Нова Скотия да се насочи към остров Принц Едуард и да доближи и Нюфаундленд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР