Ураганът Дориан достигна 4-та категория, 20 милиона американци се приготвят

...
Ураганът Дориан достигна 4-та категория, 20 милиона американци се приготвят
Коментари Харесай

Ще удари ли Дориан Флорида с предвижданата 4-та категория или ще промени траекторията си?

Ураганът Дориан доближи 4-та категория, 20 милиона американци се подготвят да посрещнат бурята с разрушителна мощ, насочваща се към тях.

Според един от моделите, изследващи ураганите, Дориан ще забави темпото си в топлите води, което ще даде на урагана опция да придобие още по-голяма мощ и да се трансформира в 4-та категория гибелен и унищожителен, какъвто не е регистриран през последните 27 години. За последно през 1992 година ураганът Андрю нахлува на територията на Съединени американски щати и предизвиква съществени вреди във Флорида, Луизиана и разположените по атлантическото крайбрежие щати.

Настоящият вихър е с отчетливо изразена конструкция: идеално завършено око, намиращо се в средата на съвършената кръгла форма на облачните системи на тропическата стихия.

В момента Дориан се придвижва постепенно с 9 благи в час, което в допълнение подкрепя покачването на интензитета му. Вътре в облачната система бушуват ветрове със скорост към 205 км/час. Това го категоризира като тропическа стихия от 3-та категория от петобалната система за систематизиране на ураганите. Намира се на 645 км източно от Бахамите и на 925 км източно от Западен Палм Бийч, Флорида. Очаква се да връхлети Флорида рано сутринта във вторник, когато ще е набрал задоволително мощност и към този момент ще е от разрушителната 4-та категория.

Още в понеделник ураганът ще доближи 4-та категория и ще се стовари върху Бахамските острови.

Бурята се простира на повърхност от над 1200 километра. Някои специалисти чакат тя да доближи по мощ и до последната 5-та категория, сходно на Андрю през 1992 година, Катрина и Ирма през 2017 година.

Според европейският модел за развиване на ураганите, Дориан ще промени траекторията си на напредване и няма да засегне сушата. Компютърните модели демонстрират, че той ще премине около източното крайбрежие на Флорида, ще „ завие “ и ще провокира рисковото събитие, наричано щормови прилив – бурята, до момента в който бушува над океана, засмуква вода и я изтласква с голяма скорост към бреговата линия. Високите талази са рискови и евентуално могат да провокират огромни наводнения в крайбрежните региони.

Според специалистите, това би било „ най-хубавият “ сюжет за развиване, в случай че Дориан не навлезе в сушата на Флорида.

В случай, че ураганът резервира интензитета си и не смени посоката, има огромна заплаха да удари и Космическия център „ Кенеди “. От НАСА към този момент за почнали да избавят техниката си, която съгласно някои източници е на стойност към 11 млрд $.
Метеоролози разясняват, че в случай че Дориан навлезе толкоз във вътрешността на полуострова, това събитие ще е невиждано, откогато се води статистика от 1851 година.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР