Ура! Завърши проверката на пешеходните пътеки в страната, възложена от

...
Ура! Завърши проверката на пешеходните пътеки в страната, възложена от
Коментари Харесай

За страшните пешеходни пътеки в България

Ура! Завърши инспекцията на пешеходните пътеки в страната, предоставена от основния прокурор.

Сигурно се питате за какво тъкмо основният прокурор се постанова да се занимава с пешеходните пътеки, а не притежателите на пътищата- общините, АПИ... Ами просто е. В България нищо не се случва, в случай че не се намеси някой от най-високо равнище и в случай че може по опция да е Бойко Борисов или някой съвсем толкоз значим като него. В случая Цацаров…

Четeм цифрите от инспекцията и нищо не ни учудва. Няма непредвидени резултати. И няма, тъй като това, което се демонстрира всичко го знаят.

„ 80% от пешеходните пътеки в страната са рискови и не дават отговор на условията. “

Направо да се учудиш… Който и българин да бяхме попитали, щеше да даде съвсем същия отговор. А към този момент дори има и „ неприличен лист “ на градовете, където пешеходните пътеки са най-зле.

Всъщност „ срамния лист “ не би трябвало ли да е за институциите, които дават отговор за контрола на всичко това? А някой знае ли коя е институцията, която управлява? На мен персонално би ми било по-интересно да узная какъв брой сигнала има подадени за неизправни пешеходни пътеки и на какъв брой от тях е реагирано. Очаквахме инспекцията да включва и това.

В същото време Министъра на вътрешните работи взе небрежно две решения.

1. Да бъдат отстранени рисковите пешеходни пътеки

Тук за следващ път се работи по Сталински, вместо да се обезопаси съответната пътека, тъй като откакто е направена, някой преди този момент е решил че е нужна там. В съществуващата нормативна база има задоволително благоприятни условия за това, които учудващо не се употребяват.

2. Увеличаване на санкциите за пешеходците

Преди да се премине към тази мярка би трябвало да се изследва на съответните места, където пешеходците най-често нарушават разпоредбите, за какво го вършат. Защото в случай че се огледа статистиката на аргументите за другите пътни произшествия, ще се види, че пешеходците са към 30 пъти по-примерни участници в придвижването от водачите.

Всички, които дават отговор за пътната сигурност в обитаемоте места са длъжни да дават повече и по-безопасни и по-удобни благоприятни условия за пешеходците, в противоположен случай и дребното останали придвижващи се пеш ще се качат на колите, а всички знаем следствията от това.

Главният прокурор желае нова нормативна база…

В момента има една разпоредба за обезопасяване на пешеходните пътеки, по която има още какво да се желае, само че от която, както загатнах нагоре, не се употребяват всичките предоставени в нея благоприятни условия. Учудващо защо… В същото време при започване на предходната година беше въведен надписа „ Погледни наляво “ на пешеходните пътеки. Решението за този надпис не беше взето разследване на някакъв разбор и експертиза. Всъщност както множеството решения свързани с пътната сигурност. Би било забавно да схвана по какъв метод е решено да се слага този надпис и за какво. Увеличаващите се произшествия на пешеходни пътеки демонстрира, че този надпис е изцяло непотребен и не оказва никакво въздействие за понижаване на случаите.

На извършения брифинг участващите стигнаха до заключението, че споделената отговорност основава опция за безнаказаност, само че това не е задоволително. С тези дейности всеки ден умират наши близки по пътищата на страната. Необходима е смяна в разбирането за носене на отговорност. Държавите с минимум произшествия и починали са възприели правилото, че общата отговорност за сигурността по улиците се носи от страната. За да се случи това е нужна държавна политика, която сега я няма. Необходим е експертен орган, който да реализира непрекъснат мониторинг върху всичките 11 институции виновни за пътната сигурност. А ние подобен нямаме!!!

Необходим е държавнически метод! Решението за премахването на пешеходни пътеки демонстрира още веднъж липса на експертност и казуса се взема решение на правилото „ няма човек няма проблем “. Това ще е следващото решение „ на парче “. Т.е. както са взимани всички решения до в този момент. А до какво води това, всички виждаме.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР