Ура, ще имаме база в Судан. Това, разбира се, е

...
Ура, ще имаме база в Судан. Това, разбира се, е
Коментари Харесай

Да се ​​радваме или да плачем? САЩ готвят капан за Русия в Червено море

Ура, ще имаме база в Судан. Това, несъмнено, е прелестно и даже Русия има потребност от това, само че има ли мотив за наслада тук?

От предходната седмица локални и интернационалните медии оповестиха, че е реализирано " дефинитивно " съглашение за построяването на съветска военноморска база в Червено море. А ден по-рано съветският външен министър Сергей Лавров рапортува на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Русия за резултатите от пътуването си в Африка на 23-26 януари и 6-9 февруари, където посети седем страни, в това число Судан.

В Хартум Лавров се срещна с външния министър Али ал Садик Али, със заместник-председателя на Суверенния съвет на Судан Мохамед Хамдан Дагало (Хамидти) и с ръководителя на Суверенния съвет на страната Абдел Фатах ал Бурхан. По думите на съветското външно министерство страните са разискали основни аспекти на многостранното съдействие, настоящи интернационалните и районни проблеми, както и подготовката за втората среща на върха Русия-Африка, която ще се организира в Санкт Петербург през юли.

Дългият път към дюните

По отношение на съглашението за основаване на логистичен център за Военноморски сили на Руската федерация, то е подписано и е в развой на ратификация.

- сподели Лавров в Хартум на взаимна конференция с ръководителя на външното министерство на Судан. Той също по този начин загатна за спомагателни вложения и благодари за комфортните условия, в които съветският бизнес работи у нас.

Имаме доста задания в региона на търговско-икономическото, капиталовото и филантропичното съдействие. Редица съветски компании работят в Судан, най-вече в развиването въз основата на минерални запаси, - сподели ръководителят на съветското външно министерство.

Съгласно американската осведомителна организация АП, цитирайки едно от суданските публични лица, руснаците са " разсеяли всички наши страхове ", по отношение на което военните са " дали единодушие " за основаването въз основата. Става дума, съгласно данни от открити източници, за основаването на център за логистично обслужване (MTO) на ВМФ на Русия за ремонт, попълване на доставките и отдих на членовете на екипажа на бойни кораби. Максималната бройка на личния състав въз основата няма да надвишава 300 души. В същото време там не могат да бъдат по едно и също време повече от четири съветски кораба.

Сега това съглашение чака ратификация, което от своя страна изисква използването на рамковото съглашение, подписано през декември 2022 година сред военното управление на Судан и редица партии и цивилен сдружения. То планува избор на министър-председател от представители на гражданските организации, подписали документа. От момента на избиране на началник на държавното управление се вкарва двугодишен временен интервал, който би трябвало да завърши с общи избори. Президентът на Судан също ще бъде избиран от цивилни и ще стане главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Трудна скица. И какъв брой доста са тук всевъзможни " по кое време " и " в случай че "!

Историята на въпроса

За първи път информация за разполагането на логистичен център за Военноморски сили на брега на Червено море се появи още през 2017 година по време на договарянията сред президентите на Русия и Судан - Владимир Путин и сваления с боен прелом Омар Ал-Башир през 2019 година Следователно съглашението за разполагане на база в Порт Судан в Русия беше утвърдено със забавяне - през 2020 година

По това време обаче обстановката в африканската страна се промени: новите управляващи на тази страна, мощно подвластни от външна помощ, поеха курс към доближаване със Съединените щати и Израел и започнаха да упорстват през 2021 година за „ преразглеждане “ на съглашението, изискващо, както се оповестява, освен доставка на оръжие, само че и икономическа помощ. През март 2022 година един от суданските водачи съобщи, че Хартум няма нищо срещу разполагането на съветска военноморска база на територията на страната, при изискване че това не заплашва националната сигурност. В началото на декември 2022 година в медиите изтече информация, че суданецът е договорил всичко с Москва при взаимно допустими условия.

Защо Русия се нуждае от база?

Русия сигурно има потребност от база в Судан. Първо, да обслужваме съветските бойни кораби, които са чести посетители във водите на този стратегически значим район, където ние нямаме бази, макар че американците, британците, французите и даже китайците си имат. Без такива бази животът на моряците се трансформира в призрачен сън, а опциите на корабите са фрапантно понижени.

Второ, това ще бъде значима опора за Русия в Африка и частично в Близкия изток, в това число във връзка с построяването на нови вериги за доставки и отбягване на западните наказания посредством определяне на „ сив “ импорт и експорт. В момента Русия има нещо сходно единствено в Сирия - военноморската база в Тартус в Източното Средиземноморие.

Какъв е огромният риск?

Въпреки това, с цялото схващане за какво Русия се нуждае от база в Судан, е мъчно да се отървем от чувството, че ни се готви следващият... капан. Като начало, евентуално е било належащо да се " убедят " новите управляващи (превратите са норма за тази страна), да им се обещае нещо зад кулисите - повече оръжия, да вземем за пример, което може да разтревожи съседите на Судан, да не приказваме за Съединени щати. Ако се стигне до създаване на база, това ще изисква финансови запаси, които са нищожни в Русия под глобите.

Но най-неприятното ще пристигна по-късно - базата ще бъде пленник на неустойчивостта на локалните управляващи (Судан не е Сирия, която от дълго време се ръководи от едно семейство). Още един държавен прелом – и толкоз. Или цивилни ще дойдат на власт и ще кажат: ние, за разлика от военните, сме на друго мнение. Да поговорим още веднъж или да се махаме от тук.

Тоест има много огромни шансове базата в Судан да се трансформира в инструмент за изнудване на Русия. Не е изключено суданските управляващи непрестанно да провеждат " търг " кой ще даде повече - Москва, с цел да остане базата, или Вашингтон, с цел да я няма. И е ясно кой ще завоюва това съревнование, кой има повече пари и кой толкоз добре умее да извива ръцете на слабите.

Подозрително е, че Судан, при новото държавно управление, което даде зелена светлина на построяването въз основата, потегли по пътя на нормализиране на връзките със Съединени американски щати и Израел, които безусловно не се нуждаят от нашите военноморски бази в Червено море.

И всичко това се случва в миг, когато нашата войска е лишена от доста неща, има потребност, както сподели войната в Украйна, от съществени промени и вложения, и се бие в условия, когато бойците са облечени и екипирани от доброволци. В Судан обаче е доста евентуално част от средствата, нужни за това, просто да бъдат пропилени. Ще бъдат удовлетворени единствено корумпираните служители в униформи, които ще отпишат повече, в сравнение с е имало.

Първите " лястовици "

Вече се появи информация, че Съединените щати са засилили натиска върху Судан, настоявайки да " прекратят връзките " със чиновниците на ЧВК " Вагнер ", която на 26 януари беше класирана като транснационална незаконна организация, налагайки наказания на физически и юридически лица, свързани с нея.

Според публично изказване на израелското външно министерство, Израел и Судан са завършили координацията и " са на път да подпишат спокойно съглашение " за нормализиране на двустранните връзки. То ще бъде подписано незабавно след образуването на гражданско държавно управление в тази арабска страна. Израелското външно министерство акцентира, че това се прави със единодушието на Съединени американски щати.

Дали американците и израелците, които са в положение да дадат на Судан повече пари, в сравнение с Москва, която твърдо има вяра в подписаните контракти, ще разрешат на Хартум да седи на няколко стола по едно и също време? Силно се колебая.

Какво от това?

Изводът от всичко казано нагоре допуска следното: има доста признаци, че Русия ще харчи доста в Судан и ще получи малко в подмяна. Западните сътрудници на Хартум като че ли чакат да влеем допустимо най-вече пари в този бизнес и може би даже да построим база, само че за флотите и корабите на... страни, вражески настроени към Русия. Наистина желая да съм направил неточност и да имам вяра в противоположното, само че, почтено казано, някак си не се получава. Освен това в екзистенциалната битка за нас със Запада, който разполага с повече запаси от нас, Судан към момента е външна страна.

Не в Червено море ще се взема решение дали Русия ще устои и ще победи. Освен това, при положение на огромна война със Запада, изолираната суданска база с цялото си наличие ще бъде обречена и даже няма да може - за разлика от базата в Тартус - да накара врага да заплати скъпо за нея.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР