Управляващото мнозинство възнамерява не само да си избере редовните двама

...
Управляващото мнозинство възнамерява не само да си избере редовните двама
Коментари Харесай

Управляващите разширяват състава на СЕМ преди избора на нов шеф на БНТ

Управляващото болшинство има намерение освен да си избере постоянните двама нови членове в Съвета за електронни медии (СЕМ), само че и да разшири състава на регулатора от сегашните пет на 7 души и то преди да се стигне до избора на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия, научи Mediapool.

В Народното събрание към този момент тече процедурата по желание на двама нови членове на Съвет за електронни медии на мястото на тези, чийто мандат е изминал. Очаква да бъдат определени претендентите на двете партии от ръководещата коалиция. " Продължаваме промяната " номинира юристка Симона Велева, а " Демократична България " – известната журналистка Пролет Велкова. Партия " Взъраждане " също издигна претендент, който обаче няма късмет да получи нужната поддръжка.

Стартът на процедурата още веднъж не се размина без напрежение измежду ръководещите, откакто " ИТН " в началото издигна противоречивия, който обаче бързо се отхвърли, а партията на Слави Трифонов по този начин и не предложи различен на негово място.

Българска социалистическа партия пък изобщо не предложиха претендент.

Както се разбра, това съмнително съгласие не е било резултат на авансово координиране, а тактичност на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да си запазят малки врати за идната фаза.

През последните седмици в ръководещото болшинство постигнали единодушие да бъдат импортирани промени в Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), с които съставът на Съвет за електронни медии да се усили от сегашните петима членове на 7 – т.е., следва избор на още двама членове.

Засега концепцията е тези ремонти да бъдат прокарани и дефинитивно признати преди завършването на идната процедура за избор на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Шефовете на Българска национална телевизия се избират от Съвет за електронни медии, а мандатът на настоящия шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков изтича на 5 юли. Досега практиката е била процедурата за избор да стартира към два месеца преди приключването на мандата, с цел да бъде приключена в точния момент. Ако се следва тази логичност, процедурата би трябвало да стартира към 5 май. Този път обаче тя евентуално ще бъде забавена поради готвения законопроект.

Каква е задачата на разширението на Съвет за електронни медии?

Сегашният избор на двама нови членове и възможното идно разширение Съвет за електронни медии са основни и то точно поради избора на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия. Причината е, че сега няма ясно болшинство към възможна кандидатура, тъй като по закон президентът има две квоти в Съвет за електронни медии, а Народното събрание три, само че едно от тях е заето от Галина Георгиева, която бе препоръчана от някогашните ръководещи от ГЕРБ. Неофициално депутати разясняват, че това слага избора в патова обстановка, тъй като въпреки по закон медийният регулатор да се води " самостоятелен профилиран орган ", членовете му нормално оставят лоялни към предложилите ги за поста.

За да бъде определен който и да е от възможните претенденти за Българска национална телевизия, той или тя би трябвало да получи поддръжката на най-малко от 3-ма от общо 5-мата членове на Съвет за електронни медии. В сегашната обстановка това наподобява мъчно постижимо, тъй като даже в ръководещото болшинство не са се обединили към едно име. От месеци импровизирано се приказва, че " ИТН " имат предпочитание да слагат собствен претендент за началник на Българска национална телевизия. Завъртяха се имената на Камен Воденичаров и Крум Савов. В състезанието за Българска национална телевизия се чака да взе участие и журналистът Асен Григоров, който сега е неофициален консултант на министъра превоза и известията Николай Събев (ПП). По неофициална информация е допустимо в състезанието за общоприет шеф да се включи и някогашният началник на новините на бТВ Венелин Петков.

Партиите от болшинството са се обединили към концепцията, че изборът на общоприет шеф на Българска национална телевизия не трябва да бъде оставян в ръцете на някогашните ръководещи или на президента, чиито представители в Съвет за електронни медии, в случай че се обединят, даже могат сами да изберат кой да заеме мястото на Кошлуков. По информация на Mediapool текат сондажи и в тази посока, въпреки да не е ясно дали те биха могли да завършат с сделка сред ГЕРБ и президентството поради дългогодишното опълчване сред тях.

В четвъртък обаче назначената от президента Румен Радев за член на Съвет за електронни медии с гласовете на членове, посочени от ГЕРБ. Момчилова бе подкрепена от Бетина Жотева (назначена от президента Росен Плевнелиев от ГЕРБ), Галина Георгиева (предложена от ГЕРБ през 2019 г.), София Владимирова (предложена от ГЕРБ през 2016 г.) и от самата себе си.

Как се чака да стане увеличението на членовете в Съвет за електронни медии?

По информация на Mediapool законопроектът за разширение на Съвет за електронни медии към този момент е подготвен и е изпратен за координиране с всички партии в ръководещата коалиция. Ако те нямат съществени редакции, то той може да бъде импортиран в Народното събрание релативно скоро, като концепцията е да бъде препоръчан не от Министерския съвет, а от депутати от болшинството. Възможно е обаче поради противоречие на някоя от партиите процесът да се забави.

Неофициално Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ чакат двете нови места след разширението на Съвет за електронни медии да идат при издигнати от тях претенденти, само че замисълът на към момента необявения законопроект е различен – свен президентска и парламентарна квота, в Съвет за електронни медии да бъде основана и нова, гражданска квота и тези две нови места да са точно за нея.

Източници на Mediapool обясниха, че все към този момент законопроектът планува професионални организации да издигат кандидатури, които да изпращат на Народното събрание, само че депутатите да не могат да внасят оферти. Самата процедура ще протича по сходен метод на сегашната за претенденти от парламентарната квота, само че в пленарната зала народните представители ще избират единствено измежду претенденти на медийни организации.

Така съгласно сегашните хрумвания за Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия остават три разновидността – или да припознаят някоя от препоръчаните от професионални организации кандидатури, или да употребяват някое Неправителствени организации, с цел да предложи мечтаните от тях претенденти, или да одобряват обстановката такава каквато е.

А какво става с процедурата в Народното събрание?

Междувременно в четвъртък парламентарната медийна комисия, ръководена от зам.-председателя на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, изслуша тримата претенденти по започнатата към този момент процедура за попълване на сегашния неразширен състав на Съвет за електронни медии.

Самото гласоподаване в пленарната зала ще се организира след великденската почивка на депутатите. Следващото им постоянно съвещание е на 3 май. Очаква се точно тогава да се организира и гласуването за Съвет за електронни медии.

Депутати обясниха пред Mediapool, че към препоръчаната от Политическа партия Симона Велева има твърда поддръжка от партиите във властта, тъй като я считат за добър експерт, който е извънредно подобаващ за поста.Неофициално сходни позитивни изявления за нея вършат и от депутати от ГЕРБ.

По информация на Meidapool на последния съдружен съвет четирите ръководещи партии са дали поръчка, че ще гласоподават единно и ще поддържат както Велева, по този начин и препоръчаната от Демократична България Пролет Велкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР