Управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли предложението на Възраждане за

...
Управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли предложението на Възраждане за
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Възраждане се обединиха срещу машинния вот, мнозинството обаче надделя

Управляващото болшинство в Народното събрание отхвърли предлагането на " Възраждане " за краткотрайна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия за машинното гласоподаване в изборите на 14 ноември.

Решението беше взето със 100 гласа " за ", 93 " срещу " и 39 " въздържал се ".

От партията на Костадин Костадинов показват като претекст съществени подозрения за достоверността на данните от вота, както и че в редица протоколи на секционни изборни комисии има разминаване на вота, регистриран от машините, и разписките, открити в урните. Предложението е комисията да ревизира два случайно определени многомандатни региона и да изготви отчет за три месеца. 
Карадайъ нападна Бойко Рашков поради изборите: Незаконни арести, неприемливо
С недоволство от машинното гласоподаване блесна в първата си тирада пред новия парламент ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ – тъкмо по какъв начин...
Прочети повече
Идеята на партията на Костадинов беше подкрепена задушевно от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се възползват от всяка опция да нападат машинния избор. 
Дебатът
От ГЕРБ оповестиха, че ще го поддържат, тъй като би трябвало да се ревизират изборните резултати, сподели Радомир Чолаков .

" Машинното гласоподаване провокира сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се обстоятелства за несъответствия, да го кажем общително по този начин. Нека да не се тормозим да ровим, би трябвало да ровим, до момента в който изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември ", сподели той. 

Антоанета Цонева от " Демократична България " сподели, че инспекция единствено в два изборни региона няма да покаже обективно картината, а решението в тази ситуация съгласно нея е промяна в изборната администрация.

" Онова, което би трябвало да бъде направено, е не да преброим изборния резултат… в два изборни региона, което по никакъв метод не може да бъде решение на този проблем, а би трябвало да стартираме сериозен, значителен диалог за реформирането на изборната администрация и обезпечаването на нейната самостоятелност и освобождение от 30-годишния партийно-квотен принцип ", добави Цонева.
Нови данни слагат въпроса - имало ли е пробив в машинното гласоподаване?
Машинното гласоподаване на изборите 2 в 1 към момента не е затворена страница. Това демонстрира анализът на вота, изработен от " Информационно обслуж...
Прочети повече
Депутатът Цончо Ганев от " Възраждане " укори " Демократична България ", че попречват основаването на анкетната комисия, а в данните от протоколите има разминавания. 

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " укори вносителите, че работят дружно с ГЕРБ-СДС. Той попита за какво не са оспорили изборите, откакто имат съмнения във връзка с резултатите.

" Един сътрудник от левия бранш се произнесе – но то ще пристигна ЦИК и ще си даде отчета. Но ние нямаме доверие на ЦИК, тъй като тогава в ЦИК беше болшинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а в този момент има друго болшинство, което също му нямаме доверие. И тъй като има изнесени стотици обстоятелства, че тези данни, които има като разминавания, са факт ", бе мнението на депутатът.

От Българска социалистическа партия показаха мнение, че сходна комисия не е нужна, тъй като след избори ЦИК постоянно излиза с отчет и той ще бъде разискван в Народното събрание.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че партията му ще поддържа основаването на анкетната комисия, както е направила с всички други сходни оферти. " Този метод на гласоподаване не дава нужните резултати във връзка с досегаемост, почтеност, бистрота. Народното събрание е длъжно да отвори още един път тази страница ", добави Цонев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР