Управляващото мнозинство излиза с призив за съдебна реформа. Аз очаквах

...
Управляващото мнозинство излиза с призив за съдебна реформа. Аз очаквах
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Около 20 души са отговорни за корупцията в страната

" Управляващото болшинство излиза с апел за правосъдна промяна. Аз чаках да изготвят пакет от законопроекти, в който да се види тяхното съществено виждане за правосъдна промяна. Съдебна промяна значи да се направи разбор в четири посоки - наказателно, комерсиално, гражданско и административно. Във всяко едно има проблеми " - съобщи Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена работа.

Според него размерите на наказването не са най-важната част на правосъдната промяна: “До какъв брой е ефикасен профилираният съд и прокуратура може да се спори. Оценките са позитивни в отчетите на Европейски Съюз. Много положителни са отзивите в Eurojust”.

Той заяви, че над 95% са обвинителните актове импортирани в съда: “Обществото се вглежда в няколко знакови дела”.

Тодоров разяснява думите на премиера, че към 20 души са виновни за корупцията в страната: “Нормално е да подаде сигнал. Прокуратурата, в случай че има задоволително данни, ще образува производства против тях. Другото е политическо говорене”.

По думите на Тодоров оставката на основния прокурор вълнува 4% от популацията, в случай че се гледат социологическите данни.

“В момента основният прокурор е на върха на административните ръководители на пирамидата. Той няма такава власт каквато му е приписвана. Главният прокурор беше призоваван да се яви в Народното събрание и се яви”, сподели Тодоров.

“В момента Висш съдебен съвет може с 2/3 да освободи основния прокурор, както и ръководителя на Върховен административен съд и ВКС”, добави още.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР