Управляващият военен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха

...
Управляващият военен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха
Коментари Харесай

Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Управляващият боен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха историческо съглашение за шерване на властта , оповестяват международните информационни организации.

Споразумението вкарва нов държавен съвет, включващ както цивилни, по този начин и генерали , който да трасира пътя към избори и гражданско ръководство .
 Военните и опозицията със съглашение за разделение на властта в Судан
Военните и опозицията със съглашение за разделение на властта в Судан

Споразумението е реализирано след продължителни и сложни договаряния

Мохамед Хамдан " Хемети " Даголо, който всеобщо е считан за най-влиятелния човек в Судан, даде обещание да съблюдава изискванията на съглашението.

В Судан се развихриха митинги в поддръжка на демокрацията, които военните пробваха да смажат със мощ, откакто дългогодишният държател Омал ал Башир беше свален от власт през април.

Премиерите на Етиопия и Египет и президентът на Южен Судан бяха измежду водачите в района, присъстващи на церемонията по подписването в Хартум.
 В Судан е осуетен боен прелом
В Судан е осуетен боен прелом

Напрежение в африканска страна

Споразумението беше подписано от Хемети и Ахмед ал Раби, който съставлява Алиансът за независимост и смяна на протестиращите в поддръжка на демокрацията.

Съгласно съглашението върховен съвет, състоящ се от шестима цивилни и петима генерали, ще ръководи страната до изборите .

Двете страни са се договорили за ротация на председателството на съвета в продължение на малко повече от три години. Премиер, номиниран от цивилни, би трябвало да бъде назначен идната седмица.
 Десетки починали и стотици ранени при митинг в Судан
Десетки починали и стотици ранени при митинг в Судан

Опозицията готви огромна проява на 14 юли

Хемети е пълководец на Силите за бърза поддръжка, произлезли от фамозната милиция Джанджавид, която беше упрекната в осъществяване на геноцид в региона на Дарфур в западната част на Судан.

Силите за бърза поддръжка бяха упрекнати за неотдавнашни насилия, в това число за клането на 3 юни, по време на което бяха избити повече от 120 души, като доста от мъртвите бяха изхвърлени в река Нил.

Главатарите на Силите за бърза поддръжка отхвърлиха да са възнамерявали убийствата, за които настояват, че са били осъществени от " вълци единаци ".

Попитан за клането в изявлението за Би Би Си, Хемети изтъкнал, че имало " систематични заприказва " за очерняне на реномето на Силите за бърза поддръжка , които той дефинира като " бранители ", а не убийци.
 Десетки хиляди стачкуваха против военното ръководство в Судан
Десетки хиляди стачкуваха против военното ръководство в Судан

Полицията използва сълзотворен газ...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР