Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви,

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви,
Коментари Харесай

МВФ: Глобалният икономически растеж може да се свие под 2% през 2023 г.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева съобщи, че прогнозата на организацията за световния стопански напредък през 2023 година се утежнява - растежът на световния Брутният вътрешен продукт през следващага година може да бъде под 2%, написа Ройтерс.

Георгиева напомни, че през октомври МВФ намали прогнозите си за напредък на международната стопанска система за идната година до 2.7 %. „ По това време ние също предупредихме, че една трета от международната стопанска система може да изпадне в криза и растежът да се забави до под 2 на 100. Вероятността за този сюжет беше едно към четири “, съобщи тя.

Сред аргументите за спада на растежа Георгиева уточни обстановката към Украйна и „ едновременното закъснение “ на стопанската система в Европа, Китай и Съединени американски щати.

През първата половина на октомври ръководителят на МВФ съобщи, че фондът ще намали прогнозите си за световния стопански напредък за 2022 и 2023 година. Показателите за нарастване за тази година ще бъдат на равнище от 3.2%, а за 2023 година - към 2.9 %.

В началото на ноември икономистът Нуриел Рубини, който предсказа международната финансова рецесия от 2008 година, изрази мнение, че разочарованието от демократичната народна власт и възхода на радикални, властнически партии, свързани, наред с други неща, с възходящото обществено неравноправие в разнообразни страни по света, ще се трансфорат в главните " мега-заплахи " за международната стопанска система в средносрочен проект.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР