Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Постепенно доларът губи статута си на световна резервна валута

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че щатският $ последователно губи статута си на съществена международна аварийна валута. Същевременно в изказването си в понеделник Кристалина Георгиева означи, че измежду международните валути няма действителна опция, която в близко бъдеще да размени зелените пари.

" Наблюдава се последователно изместване на $, той представляваше 70% от запасите, а в този момент е малко под 60% ", съобщи Георгиева по време на световната конференция на Института " Милкен ", 2023 в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според ръководителя на МВФ еврото може да се преглежда като най-големия съперник на $, до момента в който английският паунд, японската йена и китайският юан " играят доста скромна роля ".

Тя акцентира, че водещ фактор за доверието във валутата на тази или онази страна е силата на нейната стопанска система и дълбочината на финансовите ѝ пазари.

" И в случай че мислите за опция в един свят, в който може да мигрираме всеобщо към цифрови валути на централните банки... и там не виждам опция, не виждам тя да пристигна скоро ", сподели Георгиева.

Георгиева посочи огромните разтърсвания през последните няколко години - Ковид пандемията, спора сред Русия и Украйна и скока на лихвените проценти след години на разхлабена парична политика - като ги назова " поредност от немислими събития ".

Тя изясни, че бързият преход от ниски към високи лихвени проценти е разкрил уязвимостта на финансовия бранш и че огромната изложеност на банковия бранш на Съединени американски щати на рецесията е била изненада за анализаторите на МВФ.

Източници: azerbaycan24.com, bernama.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР