Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в
Коментари Харесай

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели в четвъртък, че МВФ ще понижи прогнозата си за напредък за 2023 година до сегашната прогноза от 2,9%, оповестяват АП, Агенция Франс Прес и " Франс 24 ".

В мнения, готови за нейната тирада в университета Джорджтаун във Вашингтон, Георгиева съобщи, че МВФ ще предизвести за възходящи опасности от криза в своя документ за прогнозите за международната стопанска система , който би трябвало да бъде оповестен идната седмица.

" Като цяло чакаме световна загуба на произвеждане от към 4 трилиона $ сред в този момент и 2026 година Това е размерът на немската стопанска система - голяма крах ", акцентира тя.

" Докато паричната политика удря спирачките, не би трябвало да има фискална политика, която настава газта ", уточни още тя.
 ЕЦБ чака
ЕЦБ чака " техническа криза " през зимата

Това може да се случи при в допълнение понижаване на доставките на съветски газ

Георгиева разяснява, че " по-вероятно е нещата да се влошат, преди да се подобрят ", като сподели, че съветското навлизане в Украйна , което стартира през февруари, трагично промени гледната точка на МВФ по отношение на стопанска система.

Много страни към този момент виждат огромни въздействия на войната върху техните стопански системи . МВФ пресмята, че страните, съставляващи една трета от международната стопанска система, ще претърпят най-малко две поредни тримесечия на икономическо стесняване тази или идната година.

От решаващо значение е " стабилизирането на международната стопанска система посредством справяне с най-непосредствените провокации " - в това число необузданата инфлация . Политиците би трябвало да работят дружно, с цел да " предотвратят превръщането на този интервал на нараснала неустойчивост в рисково " ново обикновено ", сподели Георгиева.

Но тя предизвести, че процесът ще бъде мъчителен - ​​и че в случай че централните банки работят прекомерно нападателно, с цел да понижат ценовия напън, това може да провокира " нескончаем " стопански спад.

Финансови министри и шефове на централни банки от повече от 180 страни ще се съберат идната седмица във Вашингтон за първата напълно персонална среща на Международния валутен фонд и Световната банка от 2019 година, преди пандемията Covid-19.

Срещите идват в сложен миг за световната стопанска система, като пандемията значително е под надзор, само че растящата инфлация и възходящите лихвени проценти в този момент заплашват да отекнат по целия свят и да задушат зараждащите се възобновявания. " За по-малко от три години преживяхме потрес, след потрес, след потрес ", сподели Георгиева в речта си в Джорджтаунския университет.

Смущенията в международното предложение към този момент бяха предизвикателство, защото търсенето набъбна след забавянето на пандемията, подхранвайки инфлацията в международен мащаб, а напрежението се утежни след съветското навлизане в Украйна - което Георгиева назова " безсмислена война " - което провокира и скок на цените на храните.

" Инфлацията надалеч не е преходна, само че стана по-устойчива " и действието, преди високите цени да се утвърдят, е основно предизвикателство за политиците, сподели Георгиева - предупреждавайки, че " цената за неверна политическа стъпка може да бъде голяма ".

" Недостатъчното стягане би довело до прекъсване и одобряване на инфлацията ", само че придвижването " прекалено много и прекомерно бързо - и то по синхронизиран метод в другите страни - може да тласне доста стопански системи към продължителна криза ", сподели тя.

Въпреки рисковете, централните банки би трябвало да продължат да " работят уверено ". " Това не е елементарно и няма да мине без болежка в близко бъдеще ", предизвести тя. " Но ключът е да се избегне доста по-голяма и по-дълготрайна болежка за всички по-късно. "

Георгиева акцентира нуждата от фискални политики, които да оказват помощ на най-уязвимите сегменти от обществото , само че предизвести, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани " с лазерен фокус върху семействата с по-ниски приходи ", с цел да се избегне деяние против течението на паричната политика.

Тя предизвести да не се разчита на надзор върху цените, който не е наличен, нито ефикасен.

Пандемията принуди доста страни да вземат повече заеми и в този момент доста от тях към този момент са изправени пред или са изложени на риск от дългови проблеми на фона на възходящите лихвени проценти. Това " покачва риска от разширение на дълговата рецесия ", което може в допълнение да навреди на световния напредък.

За да се понижи рискът, " огромните кредитори като Китай и кредиторите от частния бранш имат отговорността да работят ", сподели тя, призовавайки за " по-бързи и по-предвидими " дейности за преструктуриране на дълга .
 Организация на обединените нации: Фискалните политики на развитите стопански системи рискуват световна криза
Организация на обединените нации: Фискалните политики на развитите стопански системи рискуват световна криза

Нужни са стратегически ценови надзор, налози върху свръхпечалби, антитръст ограничения и строги регулации против спекула
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР