“Управляващите заявяват, че няма да има ощетени пенсионери, защото такава

...
“Управляващите заявяват, че няма да има ощетени пенсионери, защото такава
Коментари Харесай

Нинова: Ние премиерско-волева република ли сме?

“Управляващите декларират, че няма да има ощетени пенсионери, тъй като такава била волята на премиера. Само че запитвам: Ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна? ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти на конференция в централата на алените през днешния ден.

“Ако желаят нещо да вършат – то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това болшинство с този министър председател одобряват два пъти. Налагат се промени в Кодекса за обществено обезпечаване, за които предизвестяваме от 2015 година, че ще настъпи този безпорядък ”, добави Нинова.

„ Има голям проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 година Това не е нечиста сделка, както оповестиха след брифинга в Министерския съвет “, сподели още соцлидерката. Тя уточни, че от тези над 68 хиляди души, които би трябвало да се пенсионират тази година, 31% щели да бъдат ощетени и да получат по-ниски пенсии.

„ Волята на премиера било да няма ощетени, единствено че два пъти волята на премиера беше да има ощетени ”, добави Нинова. И даде образец с пенсионната промяна препоръчана от Ивайло Калфин през 2015 година - да отпадне опцията пенсионерите да избират 3-те години, които са най-благодприятни за тях. Според нея с новите промени ГЕРБ и патриотите утежнили още повече тази промяна.

“Тъй като през днешния ден чуваме, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от 2015 година и от 2018 година През 2015 година на 32 страници стенограма Българска социалистическа партия изяснява за какво това не би трябвало да се одобри. Горещи диспути, гореща позиция от името на Българска социалистическа партия „ срещу “ тази промяна. Не сме взели участие в този консенсус. Това решение е признато, извадила съм и гласуването с гласовете на ГЕРБ и АБВ. Стенограмите от 2018 година демонстрират, че решението е признато с болшинство ГЕРБ – „ Обединени патриоти “ още веднъж след съществени диспути, позиция и гласоподаване на Българска социалистическа партия „ срещу “ тази промяна ”, акцентира Нинова.

Ако ГЕРБ и Марешки вършат договорка за кворума в Народното събрание, дано тя да бъде пред медиите, ностоя пък соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Искаме да разберем каква ще бъде цената за оцеляването на кабинета Борисов. Това е договорката на годината и тя не може да мине натъмно, сподели още Стойнев. И добави, че по тяхна информация има такава уговорена среща за на следващия ден преди началото на пленарното съвещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР