Управляващите задълбочават проблемите в българската армия, вместо да ги решават.

...
Управляващите задълбочават проблемите в българската армия, вместо да ги решават.
Коментари Харесай

Доц. Николай Цонков: Управляващите задълбочават проблемите в армията, вместо да ги решават

Управляващите задълбочават проблемите в българската войска, вместо да ги вземат решение. Това съобщи националният представител от ”БСП за България ” доцент Николай Цонков, който е и заместник-председател на парламентарната Комисия по защита.
Той взе участие в полемика за наборната работа, проведена от Експертна общественост по сигурност и защита в София, Конфедерацията на публичните организации по сигурност и защита, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Дискусионен клуб " Политика 21 " към Българска социалистическа партия - София. На форума полковник от запаса Румен Кисьов показа отчет на тематика " Отбраната е математика. Наборната работа - част от уравнението ".

" Управляващите не престават да водят политика, която демотивира военнослужещите, съобщи доцент Николай Цонков. - Спрени са всички модернизационни планове. Техниката и въоръжението са морално остарели. А всички виждаме каква е интернационалната конюнктура. Крайно време е да помислим за ролята на армията ни и дали тя би трябвало да остане със същата мирновременна струкутра. Трябва да бъде изработен изчерпателен своевременен стратегически обзор освен на защитата, само че и на сигурността. На базата на него да решим всички съществуващи проблеми, в това число от позиция на военнослужещите и некомлекта като главен съставен елемент в цялостнатата визия за ръководство на въоръжените сили ".

Според доцент Цонков, Законът за запаса не извършва главната си роля - посредством мобилизационния запас да бъде запълнен съществуващият некомплект в армията.

Полк. Румен Кисьов беше безапелационен, че наборната военна работа би трябвало да бъде наложителна. " Искаме обаче нов вид казарма, обвързван с подготовката на младите мъже в основата на военното дело, сподели той. - Държавата обезпечава всичко, само че не при старите казармени условия. Тоест, ще може наборниците да нощуват по домовете си. Самото прекосяване на службата ще бъде при подписани контракти, които ще дават опция при подготовката да се получават нужните звания, а практиката да се реализира против надлежно възнаграждение, с цел да няма употреба ".

Според полк. Кисьов, доброволците може и към този миг да попълнят некомплекта, който е близо една четвърт от персоналния състав. " Засега имаме под 20 000 души войска, в която има недокомплект от 6000 души, разяснява той. - Основната причина за това е непривлекателният армейски труд. Анализът демонстрира, че дефицитът от персонален състав е към 20-24 000 души. С толкоз би трябвало да бъде попълнена сегашната войска. Цифрата 40 - 45 000 души не е измислена инцидентно. Това е въпрос на планове и съответствие с нашите съседи ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР