Управляващите в търсене на широка подкрепа за промени в Конституцията.

...
Управляващите в търсене на широка подкрепа за промени в Конституцията.
Коментари Харесай

Правителството в търсене на широка подкрепа за промени в Конституцията


Управляващите в търсене на необятна поддръжка за промени в Конституцията. Целта е да се обезпечи нужното болшинство за ограничение на пълномощията на основния прокурор.

Една от концепциите е основният прокурор да бъде краткотрайно отстраняван от служба, до момента в който против него се води следствие, с цел да се ограничи опцията за въздействие.

„ За всеки съответен случай ще бъде избиран задоволително почитан магистрат, към сегашния миг предвиждаме арбитър, който ще бъде с опит в наказателното правосъдие. Изборът ще бъде юридически от Висш съдебен съвет със специфичен програмен продукт, на правилото на инцидентното систематизиране на делата “, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова.

Най-ефективната мярка за търсене на отговорност и следствие на основния прокурор е смяна в Конституцията. За изменение на главния закон обаче гласовете на партиите в ръководещата коалиция не са задоволителни.

„ Затова анонсирахме комисия, в която се надяваме да влязат всички политически сили, тъй като задачата за изменение на Конституцията, изисква необятен консенсус. Без тези промени нормализация не може да се случи “, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

Преди дни, след чуването си в Брюксел, Иван Гешев сподели, че прокуратурата желае промени, само че никой не пита за тях съдиите, следователите и прокурорите.

„ Свидетел съм на всички правосъдни промени от 90-те години. Основното е едно - да завземеш избрани позиции и да смениш някой човек, с цел да можеш да упражняваш надзор и в никакъв случай тази промяна не е била съветвана с тези, които практикуват “, съобщи основният прокурор.

На този декор министър председателят Кирил Петков се надява, че и с измененията в КПКОНПИ, ще бъде основан действителен инструмент за битка с корупцията.

„ КПКОНПИ дава късмет да създадем една антикорупционна комисия, която в действителност да работи, когато тя може в действителност да проверява “, сподели той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР