Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от

...
Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от
Коментари Харесай

Румъния отново подготвя "данък солидарнст"

Управляващите в Румъния социалдемократи възнамеряват да заменят корпоративния налог от 16 % с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 година, както и да вкарат " налог взаимност ". Това планува ревизираната стратегия за ръководство на Социалдемократическата партия, съобщи организация " Ройтерс ".

Номинираният за министър председател Михай Тудосе ще изиска по-късно през днешния ден избор на доверие от Народното събрание и евентуално ще го получи, защото СДП и съдружният й сътрудник Алианс на либералите и демократите разполагат с болшинство в законодателния орган.

Данъкът върху оборота, данъкът взаимност и спомагателни такси върху продуктите с отрицателно въздействие върху здравето са нови ограничения в държавната стратегия. Също по този начин се планува отсрочване с една година - от 2019 година, на намаляването с един % - до 18 на 100, на налог добавена стойност.

Други ограничения, като понижаване на подоходния налог на 10 % от сегашните 16 на 100, понижаване на вноските за обществено обезпечаване и прекачване на това задължение върху служащите за сметка на работодателите, са другите ограничения спрямо първичната стратегия за ръководство от декември м.г.

Правителството също по този начин възнамерява да усили пенсиите и минималната работна заплата, както и да вкара редица по-малки понижения на налози.

Идеи за " налог взаимност " в Румъния има най-малко от 2012г., когато министър председателят Виктор Понта съобщи, че кабинетът му желае да таксува с 16% всички приходи на държавни чиновници над 1000 евро месечно. Тогава той сподели, че съгласно него финансовият резултат няма да е сензитивен, само че ще изпрати обръщение измежду обществото, че хората с по-високи приходи заплащат и по-високи налози в името на обществената правдивост.

В началото на юни от Международния валутен фонд предизвестиха да не се вършат повече редуциране на налози. Плановете на държавното управление на Гриндяну да понижат налози през 2017 и 2018 година, в това число на ставките по Данък добавена стойност и разширение на изключенията по този налог, както и промяна на облагането на персоналните приходи " ще сътвори забележителен напън върху бюджетния недостиг ".

По калкулации на фонда последните данъчни облекчения, обхващащи Данък добавена стойност, акцизите върху гориватаи здравните вноски, са допринелси за спад през 2016-2017г. на приходите в бюджета в размер на съвсем 2.5% от Брутният вътрешен продукт.

МВФ предложи държавното управление и Народното събрание да се концентрират върху възстановяване работата на данъчната администрация, повече бистрота и удвояване на напъните за битка с укриването на приходи.

В сряда СДП утвърди състава на новото държавно управление, като доста министри от предходния кабинет резервират постовете си, а министрите на финансите и на европейските въпроси ще бъдат заменени.

Много министри в държавното управление на Михай Тудосе са от кабинета на сваленият преди седмица Сорин Гриндяну, в това число в ресори с нула осъществени ограничения от държавната стратегия, според оценката, която бе посочена като претекст за отстраняването на някогашния министър председател и неговото държавно управление, отбелязва осведомителният уебсайт " Зиаре ".

Йонуц Миша ще размени Виорел Щефан като нов министър на финансите, а Виктор Негреску ще бъде новият делегиран министър по европейските въпроси. Министър на стопанската система ще стане сенаторът от СДП Михай Фифор. Сред новите имена са още Ливиу Поп (образование), Лучиан Ромашкану (култура), Адриан Цуцуяну (отбрана), Дойна Пана (води и гори), Лучиан Шова (комуникации), Илан Лауфер (бизнес, търговия и предприемачество) и Лучиан Джорджеску (наука и иновации).

Министърът на правораздаването Тудорел Тоадер, който е самостоятелен, само че бе подсилен от СДП, остава на поста си. На същите длъжности остават и още министри от държавното управление на Гриндяну, излъчени от двете партии от ръководещата коалиция.

Правителството ще има три вицепремиери: Севил Шайдех от СДП, Грациела Гаврилеску (АЛДЕ) и Марчел Чолаку (СДП). Шайдех остава и министър на районното развиване, а Грациела Гаврилеску - министър на околната среда. Марчел Чолаку е вицепремиер без портфолио.

Тудосе бе запитан дали ще съобщи премиерския пост на водача на СДП Ливиу Драгня, в случай че законът разреши той да управлява държавното управление. Тудосе отговори: " Очевидно да ". " В целия свят, във всички демокрации, ръководителят на ръководещата партия е предлагането за министър-председател. В момента, в който това нещо може да се случи и при нас, е натурален път ", разяснява Тудосе, представен от Аджерпрес.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня не може да стане министър-председател поради условна присъда за изборни злоупотреби. В Румъния е в действие закон, който не разрешава на наказани лица да бъдат част от държавното управление. Неотдавна обаче Конституционният съд на Румъния разгласи, че Народното събрание би трябвало да сложи на министрите същите условия, каквито имат и депутатите, а те нямат никакви рестрикции, свързани със правосъдни каузи.

Майк Долан от бизнес отделя на " Ройтерс " разяснява, че Румъния наподобява поставя завършек на политическата рецесия тъкмо преди лятната почивка на Народното събрание, която ще продължи два месеца. " Чуждестранните вложители посрещат позитивно приключването на несигурността от последните седмици. Но в случай че управляващите продължат напред като че ли нищо не се е случило, това значи и че политическата класа на страната не вижда аргументи да преодолее разделянето. Дали това е добре за страната в дълготраен проект? " пита Долан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР