Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят

...
Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят
Коментари Харесай

Единствено еврофондовете задържат Полша в ЕС, смята Доналд Туск

Управляващите в Полша консерватори националисти биха се пробвали да извадят страната си от Европейския съюз незабавно щом тя стане чист вносител в бюджета на блока. Това увери ръководителят на Европейския съвет и някогашни полски министър председател центрист Доналд Туск, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

В изявление за полския демократичен католически седмичник " Тигодник повшехни " Туск отбелязва, че доста от основните решения на консервативното държавно управление във Варшава " дават отговор на ползите и упованията на Москва ".

Бившият полски министър председател е главен противник на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) на Ярослав Качински. Той направи това изказване на фона на поредицата спорове с Европейски Съюз, в които затъна Полша поради противоречивите си правосъдни промени, предиздвикали предишния месец Брюксел да задейства невиждани наказателни процедури, отбелязва " Франс прес ".

" За ПиС изгодата от участието в Европейски Съюз се свежда до финансовата страна, без да се вземат поради другите преимущества като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н. " споделя Туск.

" Докато получените европейски средства надвишават вноската ни, участието, съгласно тях, си коства. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от чистите вносители, полските ръководещи ще решат да попитат поляците дали към момента желаят страната им да остане в Европейски Съюз, а след това ще се постараят да ги накарат да имат вяра, че би трябвало да се сбогуват с Евросъюза ", изяснява той своята позиция.

Няма прочут метод да се предвижда по кое време Полша би могла да стане чист вносител. За момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7.1 милиарда евро през 2016 година, напомня Агенция Франс Прес.

В изявлението Туск показва страдание, че Брюксел е бил заставен да задейства член 7 от Европейския контракт във връзка с Полша заради опасения, че основава " систематична опасност " за правовата страна. Той споделя, че ПиС може да постави завършек на рецесията, отказвайки се от измененията, които вкара в правосъдната система.

" Поведението към Европейски Съюз, опитите за основаване на обособена група на страните директни и непреки съседи на Русия, които от ден на ден се отдалечават от западния център, отношението към демократичната народна власт, към неправителствените организации, към независимостта на съдилищата и медиите, към половите малцинства - бих могъл да изброя още доста въпроси, по които ПиС и Москва имат общи цели и сходни визии ", акцентира в изявлението Туск.

При все това той акцентира, че " Брюксел към момента храни големи очаквания (не приказвам за доверието, което изчезна доста отдавна), че Полша ще остане в Европейски Съюз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР