Управляващите в Полша искат да съдят седем съдии и прокурори

...
Управляващите в Полша искат да съдят седем съдии и прокурори
Коментари Харесай

Полша ще съди съдии и прокурори от времето на комунизма

Управляващите в Полша желаят да съдят седем съдии и прокурори от времето на комунистическия режим, вкарвали в пандиза през 80-те години борци за народна власт. Това разгласи през днешния ден полският министър на правораздаването Збигнев Жобро, който е и основен прокурор, съобщи Асошиейтед прес.

По думите му трима съдии и четирима прокурори би трябвало да бъдат лишени от имунитет и да бъдат съдени за " правосъдни закононарушения ", тъй като " нелегално са лишавали от независимост " протестиращи против военното състояние и някогашния режим. Жобро не уточни имената на набелязаните, като единствено сподели, че двама от съдиите до неотдавна са заседавали във Върховния съд.

Искът за заблуждение под отговорност на някогашните магистрати, който е направен от специфичната прокуратура към Института за национална памет (ИНП), е бил изпратен през днешния ден в наказателни съдилища. Ръководителят на проверяващото звено към института Анджей Позорски сподели, че това е най-мащабното следствие за арестите от интервала на военното състояние

По данни на ИНП минимум 10 индивида са били вкарани нелегално в пандиза през 1981-1982 година Сред тях са двама гимназисти, хванати, че драскат по стените лозунги срещу властта. Присъдите са имали отрицателно отражение върху живота им, съобщи АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР