Управляващите в парламента не допуснаха закрито изслушване на вътрешния министър

Управляващите в парламента не допуснаха закрито изслушване на вътрешния министър ...

Премиерът: Нямам нищо общо с шпионския скандал, ходил съм на събори на русофилите.


Управляващите в парламента не допуснаха закрито изслушване на вътрешния министър и шефа на ДАНС за шпионския скандал с Русия и двамата поканени споделиха пред депутатите същото, което и предния ден пред медиите. Настояването на БСП за изслушване и на премиера Бойко Борисов бе отхвърлено, поради което и той се изсули от въпроси, но направи изявление пред камери преди правителственото заседание. Борисов увери, че няма нищо общо с повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и че цялото разследване не е срещу Русия.

Шпионският скандал е шпионски в кавички и няма никакво основание да се поставят отношенията България-Русия на тази плоскост, заяви премиерът в първия си коментар по безпрецедентния казус с повдигнатото обвинение срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов за шпионаж.

Прокуратурата твърди, че той е работил срещу заплащане за две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване. ДАНС съобщи, че на Решетников, за когото е шпионирал Малинов, е наложена 10-годишна забрана да влиза в България. От изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев във вторник се разбра, че обвинението се базира на данни и събития с 10-годишна давност, голяма част от които са били описани в медиите.

Нямам нищо общо

По традиция министър-председателят направи изявление само пред камери без възможност да му се задават въпроси. Той отрече да има каквато и да е роля и прехвърли цялата отговорност на прокуратурата и следствието: "Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи и се движи на база следствието, което тече".

Източник: mediapool.bg