Управляващите в Иракски Кюрдистан възнамеряват да потърсят помощ от всички

...
Управляващите в Иракски Кюрдистан възнамеряват да потърсят помощ от всички
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан ще търси международна подкрепа за независимост

Управляващите в Иракски Кюрдистан имат намерение да потърсят помощ от всички непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в опит да защитят идеята за самостоятелност на самостоятелната територия. Това разгласи пред съветския вестник " Известия " формалният представител на автономията в Русия Мустафа Данара, съобщи БГНЕС.
По думите на Данара най-важна ще е визитата в Русия. Русия се въздържа от налагане на напън върху кюрдските управляващи, защото счита, че " проблемите сред кюрдските и иракските управляващи в Багдад би трябвало да бъдат решени посредством градивни договаряния ".
Междувременно американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон смята протичащото се за вътрешен проблем и няма да се меси. " Не ни харесва това, че пораждат конфликти. Ние няма да вземаме ничия страна ", съобщи той и добави, че Съединени американски щати имат " отлични връзки " и с Багдад, и с кюрдите.
На 25 септември на територията на Кюрдския самостоятелен регион, имащ статут на необятна автономност в границите на Ирак, се организира референдум за самостоятелност, против който иракското държавно управление и неговите задгранични съдружници показаха безапелационното си противоречие.
Според формалните данни 90% от гласоподавателите са подкрепили отделянето от състава на Багдад. В отговор на провеждането и признаването на резултатите централната иракска власт вкара пакет от ограничения, включващ затваряне на границите, възбрана за интернационалните полети и разстройване продажбата на петрол. А в последното денонощие иракски военни съумяха да слагат под цялостен надзор региона Киркук, която е едно от главните полета за рандеман на петрол. Военните са съумели да овладеят и постройката на кметството в Киркук, като са издигнали иракското знаме на мястото на кюрдското, оповестява Reuters.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР