Управляващите ще прецизират текстове между двете четения на закона за

...
Управляващите ще прецизират текстове между двете четения на закона за
Коментари Харесай

Всички партии потвърждават - влизаме в Еврозоната при сегашния курс лев/евро

Управляващите ще уточняват текстове сред двете четения на закона за Валутния ръб, с цел да бъде недвусмислено ясно, че страната ни ще резервира валутния си курс към еврото до влизането на страната ни в Еврозоната. Това стана ясно след ексклузивен председателски съвет в Народното събрание, на който участваха финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Българската национална банка Димитър Радев и представители на всички парламентарно показани сили.

След срещата финансовият министър Горанов разгласи, че в Народното събрание има цялостен политически консенсус за приемането на България в Еврозоната и всички парламентарно показани партии са удостоверили поддръжката си за присъединението на страната ни към валутния съюз.

Има поддръжка и единодушие и по още един значим въпрос - че България би трябвало да се причисли към еврото с курс 1,95583 – т.е. настоящият сега, акцентира финансовият министър, представен от БНР. Премиерът Борисов подреди през днешния ден по време на държавното съвещание да се предизвикват и законодателни промени, които в случай че би трябвало, да се съгласуват и с ЕЦБ, само че да подсигуряват, че всевъзможни промени по уговорката за курса на лв. не могат да се вършат без да са подложени на разискване и гласоподаване в Народното събрание. Горанов не разяснява дали и тази поръка е била обсъждана на председателския съвет, само че от „ Воля “ повдигнаха въпроса за спомагателни гаранции по линия на Народното събрание. „ Ние предлагаме в Народното събрание да бъде гласувано решение, с което без значение кой е идващият министър председател на България или идващият финансов министър да задължим точно при този курс на еврото към лв. в този момент да влезем в Еврозоната “, разгласи зам.-председателят на парламентарната група на „ Воля “ Кръстина Таскова.

Окончателните промени в закона за Валутния ръб ще бъдат разисквани на следващия ден в парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР