Управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и

...
Управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и
Коментари Харесай

Шест или седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

 Управляващите са губещи от събитията през юли, които провокираха и продължаващите митинги с претенции за оставка на държавното управление и доверието към тях съществено спада. Повече от половината българи дават негативната оценка за работата на кабинета, а половината правят оценка отрицателно и активността на премиера Бойко Борисов (49,3%), осведоми " Дневник “.

С високо отрицание на дейностите и съмнение се отличава и основният прокурор Иван Гешев единствено след шест месеца на този пост. Най-много от интервюираните считат даже, че негова оставка ще помогне повече за превъзмогване на политическата рецесия, в сравнение с оставка на кабинета. И държавното управление, и Гешев съгласно съвсем половината от българите са следени от задкулисие към Ахмед Доган и Делян Пеевски от Движение за права и свободи и това очевидно въздейства на оценката за тях. А тази партия е най-силно свързвана с мафия и мутри, следвана от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" Демократична България “, акцията на чийто водач Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития провокираха гражданското неодобрение и направиха всеобщо общественото говорене за задкулисието сред ръководещите и представители на Движение за права и свободи, се връща на политическата сцена с увеличена поддръжка. Ако изборите бяха в този момент, обединението влиза като четвърта политическа мощ в Народното събрание, изпреварвайки Движение за права и свободи и съгласно интервюираните би била част от идващия кабинет. На трета позиция, макар пасивността около митингите устойчиво стои партията на Слави Трифонов – " ИТН “. Парламентът би бил фрагментиран с шест или седем партии, в случай че се гласуваше тази неделя.

Българска социалистическа партия също е губеща сега, до момента в който президентът Румен Радев получава поддръжка и в двата обществени спора – с основния прокурор и с премиера. Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството – другият катализатор на гражданското неодобрение – се оказва в негова изгода, а половината българи не считат, че са показани задоволително доказателства за нея. Радев резервира висока позитивна оценка и даже е еднообразно мечтан като възможен идващ министър-председател дружно с Борисов.

Предсрочни избори като излаз от рецесията към този момент виждат 39,7 % от българите – съвсем колкото тези – 40%, които считат, че би трябвало да се търси консенсус сред партиите до изборите през 2021 година По част от основните въпроси има баланс на противоположните позиции и хора, които към момента не са опредилили мнението си.

Такива са главните заключения, които " Дневник “ прави от данните от национално представително изследване, направено от " Алфа рисърч “ по поръчка на медиата.

Българите се разделят в позицията си за незабавна оставка и предварителни избори (39,3 %) и за оставане на кабинета на власт до постоянния избор за парламент напролет на 2021 – 36,8 %.

На в случай че изборите бяха в този момент, в Народното събрание щяха да бъдат показани 6 или 7 партии на база на гласуващите – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН “, Демократична България, Движение за права и свободи, " Изправи се.бг “ (Мая Манолова) и вероятно Обединени патриоти, които са на ръба. Малко над 45 % споделят, че няма да гласоподават или не са решили.

На база всички интервюирани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, Българска социалистическа партия също губи поддръжка и съвсем се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е постоянна. " Демократична България “ качва до 6,7%.

Преценката на множеството българи (48,5%) е за съдружно държавно управление и в идващия парламент.

Като най-висока поддръжка събира кабинет с присъединяване на " Демократична България “ – или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат подобен вариант) или повече с партията на Слави Трифонов – 9,4%.

Разрез на електоралните настройки, демонстрира, че в София сега " Демократична България “ има 11,9% поддръжка при възможни избори и е втора политическа мощ с дребна разлика по отношение на ГЕРБ – 13%.

Слави Трифонов печели вота на младите – съвсем 20% на хората сред 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните демонстрират, че заемането на ясна и безапелационна позиция против корупцията и завладяването на институциите – се прави оценка от българите и това са водачите и политическите сили, които получават или прибавят поддръжка – като Христо Иванов и Румен Радев.

Останалите – даже и в съпротива губят.

Слави Трифонов, който наподобява най-пасивен, покачва малко резултата си по отношение на предходни проучвания на настройките и той очевидно е различаван като антисистемния състезател от по-младото потомство гласоподаватели и даже и без старания и акция наподобява сигурен в идващ парламент.

Въпреки обществените заричания, че нямат нищо общо с Движение за права и свободи, а се освобождават от свързвани с партията министри, ГЕРБ страда от въздействието на Пеевски и Доган. Както и основния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от множеството българи.

Малко над 11% от българите дават желания Борисов още веднъж да бъде министър председател, а други – над 11% – показват президента Радев.

За към 6% от българите е допустимо и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов от " Демократична България “, който е най-активният водач в поддръжка на митингите и акции и сигнали против задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава поддръжка от 5% за министър председател, следва от Мая Манолова – също дейна в протестните шествия и циркулиране на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично до каква степен партиите могат да се оправят с корупцията и дават отговор (57,2%), че нито една няма капацитет да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури – 49,6% споделят, че нито един политик няма да се оправи. Най-много упования има към президента Радев – 20,1%. Той е следван от Борисов, само че с съвсем два пъти по-малко поддръжка – 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% по отношение на водача на Българска социалистическа партия – Корнелия Нинова – 3,2%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР