Управляващите продължават с неадекватните опити да оправдаят и овладеят хаоса,

...
Управляващите продължават с неадекватните опити да оправдаят и овладеят хаоса,
Коментари Харесай

Управляващите са все по-неадекватни по казуса в Странджа

Управляващите не престават с несъответстващите опити да оправдаят и овладеят хаоса, който провокираха с убиването на животни в Странджанско. След като в сряда след митинга вътрешният министър Валентин Радев разгласи, че ще продължат с евтаназията в Шарково, в среднощ против четвъртък стана ясно, че процесът още веднъж стопира. На специфичен бифинг в Министерство на вътрешните работи през вчерашния ден в 8 ч. той и земеделският министър Румен Порожанов пробваха да замажат обстановката. Вместо изясненост обаче те внесоха спомагателни неясноти.

" Две са стадата, в които има установена позитивна проба за чума. Едното е на баба Дора в Шарково - то е в подтекста, че в самото обитаемо място има позитивна проба. И в едно стадо в Болярово ", изненадващо съобщи Порожанов, въпреки единствено ден преди този момент президентът Румен Радев да бе в Болярово и там никой да не бе известен за новата болест. Ще отложим евтаназията, като в това време цялата стерилизация, която е нужна на обитаемото място, ще се прави при интензивен надзор ", продължи министърът. Той обаче призна, че има проби, чиито резултати още се чакат.

Вчера имаше манифестации, на които Корнелия Нинова сподели, че не била уверена, че има чума - още веднъж ни разколебават, ожали се пък Радев.

Двамата министри през днешния ден ще се явят в Народно събрание, с цел да търсят " политическа поддръжка " по отношение на плануваните ограничения за битка с чумата. Идеята им е да желаят " препотвърждение на правилността на дейностите ". " Не може да спасяваме страната и някой да работи против това. Това е работа против националната сигурност. Най-малкото не е удобно да изправят родната полиция против друга част от обществото с неразбираеми претекстове " продължи той.

В Болярово през вчерашния ден следобяд свадите избухнаха с цялостна мощ. Там за присъединяване в локален съгласуван щаб за битка със болестта дойде и Порожанов. На място пристигна станалата известна баба Дора от Шарково. Пред ядосаните фермери министърът призна, че в стадото й позитивна проба за чума не е открита. Задължително било то да бъде евтанизирано, защото е било в контакт с други заболели животни. Животните от другото стадо - на животновъд от Болярово, са отвън града и нямат допир с други. Това значи, че ще има задоволително време, с цел да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите.

Ако и те потвърдят, че има признаци на чума, тогава тези животни ще бъдат евтанизирани. Останалите стада в региона няма да бъдат умъртвявани, дават обещание ръководещите. За да успокои баба Дора пък, Порожанов се похвали, че бил разговарял с животновъди от региона, които дали обещание, че ще й подарят 100 кози.
Междувременно европейският комисар по опазването на здравето Витянис Андрюкайтис се впусна да твърди по какъв начин България взимала съответни ограничения по проблема.

" Искам да разсея спекулациите, че става дума за биотероризъм. Новите заболявания, които навлизат, се дължат на климатичните промени ", изненадващо съобщи той.

Анализ на вк.Дума брой 139
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР