Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха

...
Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха
Коментари Харесай

Радев: Имам една амбиция – да има честен изборен процес, а управляващите бягат от диалог


Управляващите претендират за разговор сред институциите, а на процедура избягаха от него и то по един витално значим за цялото ни общество въпрос – рационализиране на изборното законодателство и на изискванията, които водят до едни почтени, обективни и транспарантни избори. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща по настоящите въпроси от изборния развой, съобщи БГНЕС.

Президентът означи, че на срещата не са се явили представителите на Народното събрание, Министерски съвет. Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГРАО и Агенцията за електронно ръководство, сподели Радев.

Надявам се вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена упоритост да има един почтен избирателен развой. За тази среща аз разгласих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които желая да се слагат тук, това са на първо място рационализиране на изборното законодателство, което би трябвало да стартира на време. Това беше и моят претекст, сподели президентът.

Знаем каква е динамичността на Народното събрание и какъв брой доста проблеми има да се разискват, с цел да не потъне в тях тази значима тематика и с цел да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство, акцентира Радев.

Той означи още, че другият значим въпрос е машинното гласоподаване. Ако ние ще вървим и би трябвало да вървим съгласно закона към машинното гласоподаване, процедурата би трябвало да стартира в този момент. В закона за държавния бюджет за 2020 година няма позиция за заделени средства за машинно гласоподаване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво считат да вършат. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, тъй като излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други механически устройства би трябвало време. Да не се окаже като на предните избори – машинно гласоподаване, само че няма време за процедури. Това са моите претекстове, сподели президентът.

„ Разбира се отдалечено, електронно гласоподаване. Това е извънредно значима тематика и аз ще упорствам тя да бъде осъществена. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите упоритости и воля. Друга значима тематика – актуализиране на изборните описи. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е голяма по размер активност. Затова са тук и представителите на ГРАО, с цел да стигнем до някакво решение. Това е в пълномощията и отговорностите на Министерски съвет “, сподели още Радев.

Аз не преставам да упорствам за този разговор. Знам, че не им се желае на ръководещите, само че той е значим за жителите и за българската народна власт и би трябвало да се случи, акцентира още президентът. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР