Управляващите отказаха законодателни промени, които биха направили предстоящите избори по-честни.

...
Управляващите отказаха законодателни промени, които биха направили предстоящите избори по-честни.
Коментари Харесай

Тука има -тука нема: За принципа на ГЕРБ, че Изборният кодекс не се променя преди избори

Управляващите отхвърлиха законодателни промени, които биха създали идните избори по-честни. Едновременно с това се нахвърлиха против всички, които предизвестяват, че вотът ще бъде манипулиран и ще е все същият " свирен мач ". Внезапно взеха решение да са кардинални и оповестиха, че изборните правила не трябва да се трансформират в последния миг. Такива били и рекомендациите на Венецианската комисия, чиито отзиви във връзка с основния прокурор, да вземем за пример, изхвърлят напряко в боклука.

Исканията за промени в изборния закон, които няма да видят бял свят, са на практика претенции освен на извънпарламентарата съпротива и президента, а и на хилядите жители, които месеци наред стачкуваха на улицата и с които министър председателят искаше да води разговор за излизане от рецесията. Сега очевидно е решил, че нещата напълно не са спешни, изключително откакто стартира да помпа пари с невиждана скорост към администрацията и разнообразни обществени групи и бизнеси, чиято преданост му е значима.

Поисканите промени бяха да се позволи гласоподаване по пощата и броенето на гласовете в секциите след края на изборния ден да се излъчва в действително време.

ГЕРБ отхвърли да пипа Изборния кодекс и посочи няколко претекста за това. Най-озадачаващият бе този, че разпоредбите за вота не трябва да се трансформират в " 12 без 5 " и че не желаят да отварят " кутията на Пандора ".

" Всякакви радикални промени в Изборния кодекс би трябвало да се заобикалят преди изборите, това е недобра процедура ", сподели вицепремиерът Томислав Дончев през януари. Същото бе повторено от сътрудниците му в ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР