Управляващите от ГЕРБ изпълниха заканата си да създадат фигурата на

...
Управляващите от ГЕРБ изпълниха заканата си да създадат фигурата на
Коментари Харесай

Парламентът одобри специалния прокурор, който ще разследва главния

Управляващите от ГЕРБ извършиха заканата си да основат фигурата на специфичен прокурор с пълномощия да проверява основния преди края на управническия си мандат. В петък Народното събрание одобри поправките в Наказателно-процесуален кодекс, импортирани от депутата Красимир Ципов, с които се регламентира редът за избиране и мандат на прокурора по следствието против основния прокурор. Дни по-рано те бяха утвърдени от правната комисия. Движение за права и свободи се оповестиха срещу и дефинираха поправките като безумство.

Има ли наивници?

Според признатите ремонти мандатът на специфичния прокурор ще бъде петгодишен, а не както се оферираше в първичния вид – седемгодишен. Номинации ще могат да вършат шестима членове на Висшия правосъден съвет, включитлено и от съдийската гилдия. Самите кандидати за поста също ще могат да издигат кандидатурите си. Прокурорът ще се избира от Пленума на Висш съдебен съвет.

На процедура това значи, че прокурорската гилдия, в която настоящият основен прокурор има доста мощно въздействие, ще може да предложи проверяващия. Освен това болшинството във Висш съдебен съвет, формирано от прокурори и парламентарна квота, ще може да го избере. На процедура това значи, че основният прокурор може да си избере кой да го проверява.

Поправките бяха признати макар рецензиите на опозицията, че от тях няма да им особена изгода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР