Управляващите обсъждат темата за Република Северна Македония (РСМ) на коалиционен

...
Управляващите обсъждат темата за Република Северна Македония (РСМ) на коалиционен
Коментари Харесай

Извънреден коалиционен съвет решава за РСМ

Управляващите разискват тематиката за Република Северна Македония (РСМ) на съдружен съвет .

Срещата в Министерския съвет е след видеообръщението на премиера Кирил Петков на 20 май, в което той прикани за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за положението на договарянията със западната ни съседка .

Премиерът тогава означи, че в КСНС следва да вземат участие всички партии, всички служби и президентската институция, а министерството на външните работи „ да внесе отчет за положението на договарянията сред България и Северна Македония “ . Този отчет, по думите му във видеообръщението, ще бъде разискван на съдружния съвет. При посещаване в Рим за 24 май П етков аргументира настояването си за КСНС с нуждата да бъде регистриран напредъкът по разговора сред двете страни през последните шест месеца .

На влизане в Министерски съвет Атанас Атанасов, народен представител от парламентарната група на ‚Демократична България “ и заместник-председател на Народното събрание, съобщи пред публицисти, че не знае какво ново би научил през днешния ден по тематиката РСМ . За страдание, към сегашния миг няма условия да се вдигне ветото . България има народен интерес да бъде заобиколена от съдружници, само че по никакъв метод не оказват помощ и нашите сътрудници от Северна Македония, сподели той.

Атанасов поддържа свикването на КСНС. „ И се удивлявам за какво господин президентът не споделя нищо ", означи той. Попитан дали има прогрес по тематиката за последните шест месеца, той сподели: "Моето терзание е, че няма ".



Атанас Атанасов обърна внимание, че претендент за Европейския съюз към този момент е и Украйна . Да не се получи по този начин, че поради Македония да не влезе и Украйна, разяснява той. На уточняващ въпрос дали счита, че участието на двете страни може да бъде обвързано, Атанасов уточни: Както се споделя, има някакъв ред на опашката.

Относно това какви други тематики биха обсъждали на съдружния съвет през днешния ден, депутатът от Демократична България уточни актуализацията на бюджета . Във връзка с оповестения в някои медии текст на законопроект, придобил известност като „ българския вид на закона „ Магнитски “, Атанасов уточни, че на това в службите му споделят "многофункционално интензивно мероприятие ".

Според Станислав Балабанов от „ ИТН “ (ИТН) няма потребност от привикване на КСНС , тъй като, по думите му, България е с ясна позиция какво чака от РСМ. Какво да се разисква на този съвет, откакто има ясна позиция от страна на всички парламентарно показани партии, сподели той на влизане в Министерски съвет. И добави: "Е, да, като се изключи един външно-политически екип и един министър-председател, който в последните два месеца водеше различен вид политика в тази тенденция. Може би по тази причина в този момент е апелът за нов КСНС ".

„ Едно от нещата, които би трябвало да се случат в РСМ, като юридическа гаранция изобщо за старт на някакъв развой, с цел да забележим от тяхна страна някаква дейна активност по този проблем, е да отворят смяна в Конституцията и там да запишат с огромни букви, че българският народ е с равни права с всички останали нации “ , разяснява Балабанов. „ Не малцинство, а народ с равни права “, посочи той.

Попитан за други тематики, които стоят на дневен ред в обединението, Балабанов сподели, че предварителният дневен ред на съвещанието на Министерски съвет е бил един, а след това различен. Според него „ сякаш преднамерено “ държавното управление е приело Плана за еврото без авансово разискване и анализиране. Депутатът дефинира това като „ неприлично “. Другият проблем, който той засегна, е тематиката за така наречен "български вид на закона "Магнитски ". Той дефинира проектозакона като „ най-голямата бухалка “ в общественото пространство. Балабанов описа, че тази точка е била в дневния ред на съвещанието на държавното управление на 30 април на уеб страницата на Министерски съвет като точка осем. Тя, по думите му, е предвиждала сформирането на работна група с "една-единствена задача – да изготви законопроект, който да е ориентиран към съхраняването, запазването на националната сигурност в България 2022 ". Депутатът от Има Такъв Народ сподели, че тематиката не е била обсъждана с съдружните сътрудници.

" Всички се изправихме против Бойко Борисов и казахме: „ Край на този модел, завършек на бухалките, да върнем доверието в институциите, в този момент сега се оформи една нова концепция за една голяма бухалка, което е, по какъв начин да ви кажа, унизително “, сподели Балабанов. Той прикани съдружното съглашение да се съблюдава и да няма еднолично ръководство.

Пред публицисти в Народното събрание през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова сподели, че има съображение да се свика КСНС .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР